De gemeenteraad van Kasterlee verliep gisterenavond incidentrijk. Er was ook buitengewoon veel belangstelling. De aanleiding voor deze grote opkomst waren twee dossiers waarin de gemeente noch initiatiefnemer, noch de beslissende overheid is. Het gaat enerzijds om de milieuvergunning voor een varkensstal die door een landbouwer is aangevraagd en waarover de deputatie een beslissing moet nemen, en anderzijds over een asielcentrum waarvoor een hotelgroep het initiatief nam en waarover de federale regering een beslissing neemt.

Ward kennes : 'Burgemeester, schepen van RO, en de ambtenaren voor milieu, RO, mobiliteit en grondgebiedzaken hebben de afgelopen dagen vele uren geklopt om de 13 vragen die N-VA had aangekondigd n.a.v. het dossier varkensstal uiterst grondig voor te bereiden. Maar door het opstappen van de vraagstellers, zijn deze vragen en de antwoorden jammer genoeg niet aan bod kunnen komen.

De N-VA fractie had een agendapunt ingediend met als bedoeling de meerderheid uit mekaar te spelen. Hoewel de wetgeving duidelijk stelt dat het college bevoegd is voor het verlenen van een advies over de milieuaanvraag, wilde men de raad de stemming nog eens laten overdoen, waarbij enkele leden van de meerderheid niet aan de stemming zouden mogen deelnemen wegens betrokkenheid in het dossier. Dit doorzichtig politiek manoeuvre werd ontkracht doordat een meerderheid van de raadsleden stelde dat de gemeenteraad voor deze stemming onbevoegd is. Teleurgesteld droop N-VA dan af.

Door rond een politiek en maatschappelijk complex en delicaat dossier zoals de bouw van een grote varkensstal politieke spelletjes te spelen, helpt men het dossier in geen enkele richting vooruit. Het enige dat men bereikt is dat er een polarisatie 'buren versus boeren' ontstaat, wat het gemeentebestuur net wilde vermijden.

Het vertrek van de N-VA fractie was echter geen enkel beletsel om op de gemeenteraad ook uitvoerig het dossier van een mogelijk asielcentrum te bespreken. Raadsleden van Open VLD, Groen en Vlaams Belang stelden hierover een aantal pertinente vragen zodat burgemeester Ward Kennes uitgebreid de kans kreeg om alle aspecten van dit dossier te schetsen en de juiste rol van een gemeentebestuur daarin te verduidelijken.

"Als gevolg van het opstappen van oppositiepartij N-VA is ook de vraag van buurtcomité 'De Residentie' over de opvang van asielzoekers niet behandeld." is dan ook pertinent foute informatie.

Verwarrende berichtgeving, maar die van NNieuws klopt

N-VA is opgestapt, niet na een discussie over de grond van de zaak (een milieuaanvraag), maar na het mislukken van een politiek manoeuvre.  De mogelijke komst van een asielcentrum is zeer uitgebreid besproken op de gemeenteraad en 4 fracties hebben daarbij het woord gevoerd.