Vorige zaterdag werd bij beschikking van het Nederlandse Ministerie van Defensie postuum aan wijlen kap. der Inf. KNIL, Christoffel Tersteege Deykerhoff, het Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK) toegekend. Het verhaal van het KNIL (KONINKLIJK NEDERLANDS-INDISCH LEGER) is in België uiteraard minder bekend, maar daarom niet minder pakkend dan de Europese verhalen omtrent WO II. Paul Rotthier, burgemeester van Mol,  overhandigde het eremetaal.

Wijlen kap. der Inf. KNIL, Christoffel Tersteege Deykerhoff was beroepsmilitair in het KNIL.  Het KNIL capituleerde in maart 1942 voor de overmachtige Japanse strijdkrachten, waarna hij gevangen genomen werd en geïnterneerd.  Aan de hand van zijn overlijdensakte en van de Japanse interneringskaart dat hij op 30-07-1943 overleed in de leeftijd van 46 jaar, aan de gevolgen van een malaria-aanval, tijdens dwangarbeid aan de beruchte Birma-Siam spoorweg.  Hij ligt begraven op het “Kanchanaburi War Cementery”, 130 km ten noordwesten van Bangkok.

De heren Jac. Z. Brijl, Lnt. Kolonel b.d. en S. Jeekel Ltz. 2 b.d., hebben de beslissing van het Nederlandse Ministerie van Defensie om dit ereteken postuum toe te kennen voorgelezen en uitvoerig toegelicht.