Na lang wikken en wegen besliste het gemeentebestuur om de busverbinding tussen de 'Molse Meren' en het Centrum tijdelijk te versterken. Net zoals de aanwezigen op de infoavond van maandag 18 januari, vrezen we dat de huidige buscapaciteit van De Lijn niet volstaat met de komst van het tijdelijke opvangcentrum voor asielzoekers op het Zilvermeer.

'Jammer genoeg gaat de beoogde capaciteitsuitbreiding niet met de reguliere busverbindingen van De Lijn, waardoor we een private busmaatschappij moeten inschakelen. Het gemeentebestuur benadrukt dat zowel buslijn 1 van de Centrum Express als de extra bussen door iedereen te gebruiken zijn.

Het gemeentebestuur begrijpt dat deze capaciteitsuitbreiding mogelijk gevoelig ligt bij sommige inwoners. Anderzijds ontvingen ze heel wat verontruste reacties van inwoners uit Rauw, Sluis en Ginderbuiten die terecht vrezen dat de capaciteit van de recent gelanceerde buslijn 1 van de Centrum Express te beperkt is voor de bijkomende behoefte aan openbaar vervoer.

Tot 1,5 uur wandelen

Het Zilvermeer ligt afgelegen van een aantal belangrijke voorzieningen, waardoor de mensen van het tijdelijk opvangcentrum vooral beroep moeten doen op openbaar vervoer om zich te verplaatsen. Zonder busvervoer is het ongeveer 1,5 uur wandelen vanuit het Zilvermeer naar het Centrum. Openbaar vervoer is voor mensen in een asielprocedure belangrijk om vlot in Brussel te geraken voor besprekingen van hun persoonlijk dossier.

Grotere bussen De Lijn onmogelijk

Een eerste mogelijke oplossing was het vervangen van de kleine busjes op buslijn 1 door grotere bussen. Dit bleek evenwel voor De Lijn op korte termijn onhaalbaar. Vervolgens heeft het gemeentebestuur in samenspraak met Fedasil een alternatieve oplossing uitgewerkt.

Zo vertrekt er dagelijks om 9.40 uur één bus vanaf ecocentrum De Goren rechtstreeks naar het station. In de namiddag wordt één terugrit voorzien om 15.30 uur. Het gemeentebestuur benadrukt dat deze extra busverbinding openstaat voor iedereen, dus ook bijvoorbeeld voor alle overige kampeerders of buurtbewoners.

Afspraken Fedasil

De extra busverbinding moet garanderen dat de kleine busjes van de bestaande buslijn 1 niet overbelast geraken én dat er voldoende plaatsen overblijven voor het reguliere gebruik door de inwoners van Rauw, Sluis en Ginderbuiten. Daarbij zal de opvangverantwoordelijke bij de bewoners benadrukken dat de capaciteit van de busjes op buslijn 1 uitermate beperkt is, waardoor het geen zin heeft om zich in grotere aantallen bij een bushalte aan te bieden.

Wekelijks evalueren en bijsturen

De bijkomende busverbinding start op maandag 1 februari en rijdt 7 dagen op 7. Vermoedelijk zullen er de eerste dagen weinig gebruikers zijn, afhankelijk van de snelheid waarmee de beoogde capaciteit van het opvangcentrum wordt bereikt. Het gemeentebestuur zal wekelijks het gebruik van deze bus evalueren. Wanneer blijkt dat deze onnodig is of dat de uren moeten worden aangepast, zullen we meteen bijsturen of de extra capaciteit afschaffen.

Al meer dan 60 vrijwilligers

Het gemeentebestuur en het OCMW stelden de afgelopen dagen vast dat meer dan 60 vrijwilligers zich hebben aangemeld om mee te werken aan een zinvol vrijetijdsprogramma voor onze tijdelijke buitenlandse inwoners. Sommigen stelden zelf activiteiten voor, anderen willen zich als vrijwilliger aansluiten bij voorgestelde activiteiten.

De dienst samenlevingsopbouw maakt op dit moment de nodige afspraken met het opvangcentrum en het Zilvermeer om alles organisatorisch in goede banen te leiden. Mogelijk speelt ook de extra busverbinding een rol in het vrijwilligersverhaal. Zo behoren ook activiteiten buiten het Zilvermeer tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld een rondleiding in het Centrum.

Het provinciebestuur van Antwerpen neemt een deel van de kosten voor deze extra busdienst voor zijn rekening, zo besliste de deputatie vandaag.

Alle info over het tijdelijk opvangcentrum op het Zilvermeer vind je op www.gemeentemol.be/opvangcentrum-zilvermeer