Op 26 november vindt in Cultuurcentrum Zwaneberg de eerste theatervoorstelling plaats met audiodescriptie: ‘Augustus, ergens op het land’, een coproductie van Toneelhuis, NTGent, KVS & Olympique Dramatique. ‘August: Osage County’ van de Amerikaan Tracy Letts won in 2008 de befaamde Pulitzerprijs. Samen met KVS en NTGent zet Olympique Dramatique dit fantastische acteursstuk naar zijn hand. Met een stevige cast met o.a. Els Dottermans, Mieke De Groote, Sofie Decleir, Gilda De Bal, Mieke Verdin, Frank Focketyn, Willy Thomas, Johan Van Assche, Geert Van Rampelberg, Ben Segers.

Blinden en slechtzienden krijgen dan via een hoofdtelefoon extra informatie over wat er tijdens het stuk precies gebeurt. Deze informatie wordt – achter de schermen - live ingesproken door een opgeleide audiobeschrijver, die de visuele informatie beschrijft die blinden en slechtzienden missen. Het cultuurcentrum wil daarmee, naast de reeds aanwezige ringleiding voor doven en slechthorenden, af en toe ook een voorstelling toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking.

Vanaf dit seizoen wordt ook de ‘kaart kosteloze begeleider’ ingevoerd voor de activiteiten van het cultuurcentrum. Dit houdt in dat wie een persoon met een handicap vergezelt, geen ticket moet kopen en dus kosteloos kan genieten van een voorstelling in het cultuurcentrum. De persoon met een handicap betaalt zijn of haar ticket wel volgens de normaal geldende regels, en moet ook beschikken over een ‘kaart kosteloze begeleider’, die al in gebruik is bij De Lijn, de NMBS en de TEC (busvervoer Wallonië).

Ook het Project ‘Toegankelijke Cultuur’ zorgt al enkele jaren voor een laagdrempelig cultuuraanbod voor iedereen. Personen met een handicap, personen in armoede en ouderen worden tijdens de voorstellingen begeleid door een groep vaste vrijwilligers. Voel je je geroepen om iemand uit deze doelgroep mee te nemen naar een voorstelling? Stuur dan een mailtje naar ruth@zwaneberg.be, bel naar 015 25 07 70 of kom gewoon even langs in het cultuurcentrum.

alle info: www.zwaneberg.be