Cartoonist Cois Veldeman heeft de tweejaarlijkse Olense cultuurprijs gewonnen.

Op vrijdag 9 juni reikte de Olense cultuurraad, in samenwerking met het lokaal bestuur, de tweejaarlijkse cultuurprijzen uit.

De cultuurprijs voor personen ging naar Çois Veldeman. Sinds 1989 is Çois de bezieler van de internationale cartoonwedstrijd 'de Olense Kartoenale'. Al 29 jaar behoort deze wedstrijd tot de top van de Belgische cartoonfestivals. Aan deze wedstrijd nemen cartoonisten uit de hele wereld deel. De Olense Kartoenale zet daarmee Olen op de wereldkaart.

Sinds 7 jaar realiseert Çois ook een fietszoektocht waarbij je de foto's uit het traject moet combineren met cartoons van de voorbije edities van de Olense Kartoenale. De originele trajecten lopen bij voorkeur over weinig bekende wegen en trage paden. Çois werkt al ruim 30 jaar actie mee aan het gemeentelijk informatieblad 'De Driehoek'.

Hij smukt dit informatieblad op met grappige illustraties en buigt zich mee over de inhoud van de artikels. Daarnaast tekent Çois ook regelmatig in opdracht van het lokaal bestuur en Olense verenigingen en vrijwilligersgroepen. Zo zijn tal van logo's van zijn hand en tekende hij verscheidene nieuwjaarskaarten, allerhande invitaties en de bierviltjes die worden verspreid ter promotie van Olen-Jaarmarkt.

Als lid van de Olense fotografen gidst hij sedert 2009 de leden jaarlijks door één of andere stad of regio. Het resultaat hiervan is een fototentoonstelling die jaarlijks te bekijken is, o.a. in de raadzaal van het gemeentehuis.

Mede onder impuls van Çois Veldeman werkten in de zomer van 2013 groot en klein enthousiast mee aan het kunstproject Glamuur, de artistieke beschildering van een deel van de gekende grijze 'stichel' van Umicore. Sinds 2014 werkt deze veelzijdige kunstenaars ook mee aan de Week van de Amateurkunsten.

De lijst is lang maar het belangrijkste houden we tot het einde. Want Çois Veldeman is naast een creatieve duizendpoot bovenal een begaafde kunstenaar die zijn werken op een bescheiden wijze tentoonstelt.

De cultuurprijs voor verenigingen ging dit jaar naar jeugdfanfare 'In Tutto'. In Tutto werd in 2007 opgericht en groeide intussen uit tot een regionaal jeugdorkest dat jonge muzikanten van O.-L.-V.-Olen, St.-Jozef-Olen en Oevel verenigt onder leiding van dirigent Martijn Warson. Dit uniek project kan in de verschillende muziekacademies en muziekverenigingen op veel sympathie kan rekenen. Bij deze jeugdfanfare kunnen kinderen en jongeren tussen 10 en 20 jaar zich volledig ontplooien als muzikant. Mede daardoor wordt In Tutto door de muziekacademies van Geel en Herentals erkend als alternatieve leercontext (samenspel).

Door het leeftijdsverschil tussen de jongeren is er ook een groot verschil qua muzikale ervaring. Die diversiteit wordt aangegrepen om elke muzikant verder te laten ontwikkelen op zijn niveau. Maar wat vooral belangrijk is, is dat iedereen samenspeelt, want daar is het bij In Tutto om te doen. 'In Tutto' betekent immers 'allemaal samen'. Wie al enkele jaren bij In Tutto speelt, stroomt door naar de 'grote fanfare' van de moedervereniging.

De twee verdiende winnaars ontvingen een mooie geldprijs van het lokaal bestuur en een bronzen 'boerke' van de cultuurraad.

foto: Sylvain Van Reusel