De Boerenbond wil dat consumenten hun supermarkten onder druk zetten om de boeren een eerlijke prijs te geven voor hun producten. De organisatie wil echter nog niet spreken over mogelijke wegblokkades, zoals in Frankrijk.

"Bedrijven in moeilijkheden"

Dat zei voorzitter Piet Vanthemsche vanochtend op Radio 1, naar aanleiding van dreigementen van de Flemish Milk Board. Die wil wegblokkades opzetten in België, als de melkveehouders niet beter betaald zouden worden voor hun producten.

Zo zou een boer 7 cent verlies maken op elke liter melk en 15 tot 20 euro voor elk varken.

"Een aantal bedrijven in ons land raakt echt in moeilijkheden. Ze maken geen winst meer. Als je een glas melk drinkt, dan drink je eigenlijk 2 eurocent uit de portemonnee van de boer", zegt Vanthemsche. Die lage prijzen zijn mede het gevolg van de Russische boycot, waardoor er plots een overschot is van sommige producten.

Hij wil echter nog niet denken aan acties die de consument treffen, maar wil eerder samenwerken met die consument: "Ik zou willen dat de consumenten in hun grootwarenhuis vragen of de boer wel een eerlijke prijs heeft gekregen. Zij kunnen de druk opvoeren op warenhuizen. Wij kunnen dat niet, want de markt moet zijn rol kunnen spelen", legde hij in De Ochtend op Radio 1 uit.

Er zal daarnaast ook een petitie opgestart worden en Vanthemsche wil dat ook de Europese Commissie zijn duit in het zakje doet om de prijzen op peil te houden. (retaildetail)