In zijn halfjaarlijkse belastingrapport stelt het Internationaal Monetair Fonds voor om een eenmalige taks van 10 procent te heffen op spaargelden in 15 landen van de eurozone. Op die manier zou de staatsschuld van die landen kunnen worden teruggebracht tot het niveau van 2007. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om een voorstel.

De supertaks op spaargeld is een mogelijkheid die het IMF suggereert. Een nieuw idee is het niet: na de Eerste Wereldoorlog bijvoorbeeld werd zo'n taks ingesteld in verschillende Europese landen, en in een heel recent verleden werd er in Cyprus een taks op spaargeld van 20 procent op spaartegoeden boven de 100.000 euro ingevoerd.

Volgens het IMF moet het gaan over een eenmalige maatregel die snel wordt doorgevoerd, zodat niemand er zich aan kan onttrekken. Voor 15 eurolanden zou een vermogensheffing van 10 procent op de rijkere huishoudens de staatsschild kunnen terugbrengen naar het niveau van 2007, vóór de crisis.

Het IMF doet het voorstel, maar pleit er ook niet echt voor. Het is de heftige reacties in Cyprus niet vergeten, waarbij erg fel werd geprotesteerd tegen de oorspronkelijke plannen om alle spaarders een heffing van 6,75 procent te laten betalen.