De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de Griekse banken weer geld lenen. Bankpresident Mario Draghi maakte bekend dat de ECB 900 miljoen euro extra uittrekt voor de banken. Daarmee komt de steun aan de Griekse banken op 90 miljard euro.

De noodsteun was gestaakt omdat de situatie rond de Griekse banken door het vastlopen van de gesprekken met de geldschieters en het referendum onzeker was. Ze zijn inmiddels ruim twee weken dicht en de Grieken mogen maar een beperkt bedrag contant opnemen. Door de verhoging van de ELA-steun kunnen banken volgende week 900 miljoen euro meer lenen bij de Griekse centrale bank en is de kans groot dat de banken weer open gaan.

Draghi zei verder dat hij het volste vertrouwen heeft dat Griekenland maandag een lening van 3,8 miljard euro terugbetaalt. Hij verwees daarbij naar de verklaring van vandaag van de Eurogroep dat er overeenstemming is over een noodkrediet voor de Grieken van 7 miljard om de financiële tekorten te overbruggen. Griekenland bleef de voorbije weken in gebreke bij het IMF en heeft daar nu een achterstand in de aflossingen van leningen van 2 miljard euro.
Grieken niet laten vallen

Volgens Draghi is er geen sprake van dat de ECB de Grieken en de Griekse banken heeft laten vallen en een bankencrisis in de hand heeft gewerkt. "De ECB verstrekt niet ongelimiteerd of onvoorwaardelijk geld", aldus Draghi. "Maar de ELA is de voorbije maanden van nul naar 90 miljard euro gegaan en momenteel heeft de ECB 130 miljard euro in Griekenland uitstaan."

Het akkoord van de eurolanden met Griekenland kan er volgens Draghi toe leiden dat Griekenland weer een gezond lid van de eurozone wordt. Verlichting van de schuld is daarbij onvermijdelijk, maar over de vraag hoe moet nog veel worden gepraat, denkt de ECB-president.

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken Voutsis heeft geopperd dat er vervroegde verkiezingen komen. Hij zei dat de regering kan besluiten die uit te schrijven, wegens de revolte de afgelopen nacht in de regeringspartij Syriza. Omdat veel leden van de fractie tegen het Brusselse akkoord stemden, was de regering aangewezen op de stemmen van leden van oppositiepartijen.

De verkiezingen zouden in het najaar kunnen plaatsvinden, in september of oktober. De regering zal zich erop bezinnen of de vervroegde verkiezingen gehouden moeten worden, zei Voutsis in een interview voor de radio. Anderen zullen ook bij de kwestie betrokken worden, zei Voutsis die daar verder geen uitleg over gaf.