De ministers van Financiën van de eurozone weigeren het hulpprogramma voor Griekenland te verlengen. Dat heeft Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem laten weten. Griekenland krijgt dus geen uitstel voor zijn geldproblemen. De Griekse minister Varoufakis heeft de vergadering verlaten, de andere ministers zijn opnieuw samen om te bekijken hoe het verder moet.

De Eurogroep moest beslissen of ze de Grieken opnieuw uitstel van betaling zouden geven. Want nu dinsdag al moet Griekenland een lening terugbetalen aan het IMF. En een akkoord over nieuwe noodsteun kan er tegen dan niet zijn omdat premier Tsipras een referendum wil organiseren. Een referendum waarbij hij aan de Grieken wil vragen of ze akkoord gaan met de besparingsvoorstellen van de geldschieters. Vandaar de Griekse vraag om het hulpprogramma met een maand te verlengen.

Maar de ministers zijn daar dus niet op ingegaan. Gisteren had de Eurogroep een ultiem voorstel op tafel gelegd om het programma met vijf maanden te verlengen en een bedrag van 15,5 miljard euro ter beschikking te stellen, maar in ruil moet Griekenland dan echt wel werk maken van structurele hervormingen, zoals een aanpassing van het pensioenstelsel en een verhoging van de btw.

Maar daar wil de Griekse regering niet van weten.

De voorzitter van de Eurogroep Dijsselbloem liet aan het begin van de vergadering weten teleurgesteld te zijn in het feit dat de Grieken een referendum willen organiseren. "De Griekse regering heeft blijkbaar de laatste voorstellen van de schuldeisers van tafel geveegd en op basis van die negatieve beslissing voorgesteld om een referendum te organiseren."

Eurogroep zonder Griekenland

De vergadering van de Eurogroep liep dan ook op een fiasco uit.

Na afloop gaven de 18 ministers, dus zonder Griekenland, een verklaring uit waarin ze stelden dat dat de Griekse regering met haar initiatief voor een referendum de facto het voorstel van de Commissie, de ECB en het IMF verworpen heeft, vooral omdat ze ook aankondigde een negatief advies te zullen formuleren.

Wat de gevolgen voor Griekenland zijn, is nog niet duidelijk. Als de Europese Centrale Bank beslist om de noodkredieten aan de Griekse banken stop te zetten, dan stort maandag het financiële systeem van het land in. 

Buitenlandse Zaken in ons land heeft zijn reisadvies voor Griekenland aangepast. In Griekenland proberen mensen massaal hun geld van de bank te halen, sinds bekend is geworden dat de Griekse regering een referendum wil houden over het financiële reddingsplan voor het land.

Buitenlandse Zaken adviseert mensen die naar Griekenland reizen een betrouwbare reisverzekering af te sluiten en voldoende contant geld mee te nenemen. Reizen naar Griekenland is wel nog steeds veilig, benadrukt een woordvoerder.

Buitenlandse Zaken heeft het zinnetje toegevoegd zodat reizigers zeker goed geïnformeerd vertrekken, luidt het. Het reisadvies waarschuwt ook nog dat manifestaties en stakingsacties soms voor ongemakken kunnen zorgen in Griekenland.  (vrt)