De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden gevraagd de begroting goed te keuren en de dreigementen te laten vallen, zodat "de mensen weer aan het werk kunnen". "Afpersing kan geen onderdeel worden van onze democratie", zo zei Obama.

Obama deed dat tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Hij haalde daarbij uit naar de strategie van zijn tegenstanders, die "van bij het begin er op gericht was om buiten tijd te raken, omdat ze dachten dat hen dat meer macht zou geven. Dat hebben ze zelf gezegd."

Obama zei dat hij spijt had van het feit dat hij zijn reis naar Azië had moeten afzeggen wegens de shutdown. Het doel van de reis was een handelsovereenkomst sluiten. Obama zei dat hij er niet zeker van kon zijn dat dat ook geslaagd zou zijn, maar dat hij ze zeker van was dat de Chinezen "het niet erg vonden dat hij er niet was", zodat ze hun eigen agenda konden doorduwen zonder concurrentie van de VS.

 

Als op 17 oktober de deadline voor de verhoging van het schuldenplafond niet gehaald wordt, zou dat volgens Obama "vreselijk" zijn, en "veel erger" dan de huidige shutdown van de federale overheid. De houding dat de deadline missen nog zou meevallen, noemde Obama een "slechte" houding. Hij zei "geërgerd" te zijn door de Republikeinse tactiek. "Het is een tactiek gebaseerd op een onjuiste analyse van onze economie."

Hij zei dat hij wel degelijk bereid was om te onderhandelen, in tegenstelling met de Republikeinen. "Ik wil aan tafel gaan met elke partij. In die gesprekken heb ik me bereid getoond verder dan halverwege te gaan." Ook over Obamacare kan er volgens Obama gepraat worden.

Obama verontschuldigde zich bij de Amerikanen "omdat ze dit om de zo veel maanden moeten meemaken. Op een bepaald ogenblik zal Washington toch moeten breken met deze gewoonte", zo zei hij. (vrt)