Zaterdagavond 19 oktober vond in het Ontmoetingscentrum in Lichtaart de finaleavond plaats van de negende Spreukenzoektocht. Bij de volwassenen werden meer dan 657 brochures verkocht. 231 van de 451 inzenders legden een foutloos parcours af. Walter Otten reed de tocht in 136 Minuten en 54 seconden. (schiftingsvraag 1). Er zijn 41  deelnemers met 2 fouten. (schiftingsvraag 2). Aan de Spreukelneuzentocht voor kinderen namen de derde keer 633 kinderen deel. Alle 122 inzenders hadden de spreuk correct ingevuld, ‘EIND GOED AL GOED’. In de bokaal zaten 1.497 tandenstokers (schiftingsvraag 1), de werkgroep bestaande uit vier personen (Walter, Ilse, Ann en Inge) speelde darts en smeet samen 232 punten bij mekaar (schiftingsvraag 2).

Baron Robert Stouthuysen verwelkomde een volle zaal deelnemers en noemde de succesvolle spreukenzoektocht met fierheid één van de pijlers van het voorbije toeristische seizoen. De zeer mooi uitgegeven brochure, die de deelnemers liet genieten van het thema ‘Op ’t randje’, zal beslist in menige boekenkast bewaard blijven als een relikwie van volkskundig erfgoed.

Er werden 657 deelnamebrochures verkocht. Daarmee is deze tiende en laatste editie weer een succesnummer. 451 formulieren werden, behoorlijk ingevuld, tijdig ingezonden. Het aantal foutloze inzendingen was 231. 96 deelnemers maakten slechts 1 fout. 90 formulieren kwamen uit Kasterlee, 82 uit Lichtaart, 36 uit Tielen. Verder noteerden de organisatoren deelnemers  uit 71 verschillende andere gemeenten. Het uitgestippelde parcours, leidde de deelnemers langs gehuchten en prachtige gemeentelijke wegeltjes.

Alle deelnemers kregen een blad met de juiste oplossingen van de 25 spreuken en de vindplaatsen van de 16 foto’s. Een rijk gevulde prijzentafel vulde de foyer van het OC, want voor elke jongere of mindere jongere deelnemer die zijn antwoord instuurde lag een prijs klaar. De Spreukelneuzentocht telde 633 deelnemers uit 39 verschillende gemeenten die hun antwoordformulier tijdig terug binnen brachten.

Ook in de zaal werd nog ludiek gespreukeld.

In de spreukelneuzentocht voor de kinderen kaapt Alicia Fahrenfort uit Paal-Beringen de hoofdprijs weg, een gezinsabonnement van Bobbejaanland voor 2013. Zij gokte dat er 1.500 tandenstokers in de bokaal zaten, dat is amper 3 tandenstokers teveel! Maxime Mais uit Kasterlee werd tweede en To Lievens uit Lichtaart derde. Zij kregen ook een leuke prijs mee naar huis. Er werden 10 winnaars getrokken uit de ingezonden kleur- en spreukenprenten. Zij ontvangen een leuk geschenkje:

  • Arthur Engelen uit Lichtaart
  • Romy Aerts uit Laakdal
  • Robbe Tops uit Mollem
  • Jelle Piedfort uit Wechelderzande
  • Nathan Tops uit Mollem
  • Fiene Peeters uit Vosselaar
  • Marie Celens uit Zandhoven
  • Nore uit Tielen
  • Janne Peeters uit Vosselaar
  • Ella Vervoort uit Lille

Tijdens de aanwezigheidsquiz kregen alle volwassenen de kans om een fiets te winnen ongeacht het aantal fouten dat ze in de zoektocht maakten. Het was Maria Aerts uit Poederlee die met een mooie fiets naar huis mocht.

Tenslotte mochten de 100 best geklasseerde volwassenen hun hoofdprijs kiezen. Ze ontvingen uit de handen van Baron Stouthuysen het diploma van ‘Spreukelaar 2013’, uitgereikt door de “Kastelse Academie voor Spreuken”. Winnaar van de spreukeltocht 2013 werd Jasmien Pelgroms uit Kasterlee. Zij reed met een gloednieuwe fiets naar Lichtaart. Jozef Haest uit Lichtaart veroverde de tweede plaats op het erepodium en Jerry Druyts uit Kasterlee ging met brons naar huis. De namen van de eerste 100 winnaars en de juiste antwoorden vindt men op de website van Toerisme Kasterlee, www.toerisme-kasterlee.be.

We zouden met een toepasselijke spreuk kunnen zeggen dat alle spreukelaars vorige zaterdag ‘met hun gat in de boter gevallen waren!’