Op zondag 14 juli zullen opnieuw duizenden Vlamingen in beken en rivieren springen naar aanleiding van de Big Jump (www.bigjump.be), de jaarlijkse happening waarbij iedereen wordt opgeroepen om voor proper water op te komen. In Vorselaar wordt er in de Aa gesprongen.

Als Vlaams waterzuiveringbedrijf en partner van de Big Jump zet Aquafin zich in voor het behalen van de Europese norm inzake het zuiveren van stedelijk afvalwater. Sinds vorig jaar is dat een feit in Vlaanderen: Aquafin zuivert 80% van het huishoudelijk water (2 miljard liter per dag !) en het effect op de Vlaamse waterlopen is duidelijk zichtbaar aan de heropleving van verschillende vissoorten en waterdieren. Maar ook wandelaars, fietsers, kanovaarders, vissers ervaren o.a. dankzij de inspanningen van Aquafin al een aantal jaren een betere waterkwaliteit.

Zuivering afvalwater draagt bij tot verbeterde waterkwaliteit van de Aa

Het water van de Aa in Vorselaar, Lille en Kasterlee is reeds enkele jaren van een zeer goede kwaliteit. Dit vertaalt zich onder meer in een grote biodiversiteit. Zo vind je er bijvoorbeeld kreeftjes, weekdieren, insectenlarven, maar je kan er met een beetje geluk ook een kleine modderkruiper of een rivierdonderpad aantreffen.

Aquafin heeft in samenwerking met de gemeentebesturen en de VMM reeds de nodige inspanningen geleverd om het huishoudelijk afvalwater uit Vorselaar, Lille en Kasterlee te zuiveren. Aquafin zorgt nog dagelijks voor het onderhoud van de saneringsinfrastructuur en vernieuwt deze waar nodig. Zo renoveerde het bedrijf enkele jaren geleden nog de waterzuiveringsinstallatie van Lichtaart. Zulke maatregelen dragen mee bij tot de goede waterkwaliteit van de Aa. Een bewijs dat het wel goed zit met het water in de Aa is dat de kwaliteitsnorm voor ammonium reeds enkele jaren gehaald wordt. Ammonium vormt namelijk de indicator bij uitstek om verontreiniging door afvalwater te detecteren.