Hoe ervaren bejaarden typische ouderdomskwaaltjes? Dat is wat verpleegkundigen uit de woonzorgcentra van Arendonk en Mol zélf ondervinden dankzij het ouderdomssimulatie-pak. Door letterlijk in de huid van hun bewoners te kruipen, stemmen ze hun zorg nog beter af op de noden van ouderen.

Voor het project 'Dignity in Care' kocht woonzorgcentrum Sint-Isabella uit Arendonk een ouderdomssimulatiepak aan. Woonzorgcentrum Ten Hove ging gretig in op de oproep om mee in het project te stappen. Beurtelings kruipen personeelsleden uit woonzorgcentrum Sint-Isabella in het pak om een halve dag in woonzorgcentrum Ten Hove te wonen en omgekeerd. Op die manier hopen beide woonzorgcentra een objectieve evaluatie te krijgen van de zorgen in hun rusthuis.

Ouderdomssimulatiepak

Het ouderdomssimulatiepak biedt de mogelijkheid om de typische beperkingen van ouderen te simuleren. Zo ervaren personeelsleden letterlijk wat het is om oud te zijn. Het is een perfect hulpmiddel om de zorgen in het woonzorgcentrum beter af te stemmen op de noden van de bewoners.

De te simuleren leeftijdsgebonden beperkingen zijn:
• vertroebeling van de ooglens

• vernauwing van het gezichtsveld

• beperkt gehoor hoge tonen

• beperking van de beweging van het hoofd

• stijfheid van gewrichten

Meer individuele aandacht

Eenzaam en geïsoleerd, zo omschrijven de personeelsleden hun voormiddag in het pak. Beide woonzorgcentra zetten nu ook extra in op individuele aandacht naar de bewoners toe. Ook organiseren ze extra activiteiten die de bewoners extra stimuleren om actief te blijven.

Traject van twee jaar

De woonzorgcentra spreiden het project met de ouderdomssimulatiepakken over twee jaar. Op die manier bieden ze zoveel mogelijk personeelsleden de kans te ondervinden wat ouderdom doet met je lichaam en geest.