Op maandag 20 juni werd de oppositie in Kasterlee,tijdens een commissie vergadering, op de hoogte gebracht van een toch wel opmerkelijk probleem met de financiën (balans) van onze gemeente.

Blijkbaar zit het schepencollege (CD&V) al enkele maanden stilletjes te worstelen met een balans die voor een bedrag van €2.600.000 foutief blijkt te zijn. Dat dit nu bekend gemaakt wordt, heeft te maken met het feit dat de jaarrekening 2015 moet afgesloten worden. Het “Agentschap Binnenlands bestuur” ABB, die zich nu met deze zaak bezig houdt, dient eerst orde op zaken te zetten voor de afsluiting kan gebeuren. De fouten dateren van 2013 en vroeger.

Gezien de ernst van de situatie heeft het schepencollege nog een externe consultant aangesteld om hen bij te staan in deze toch wel heel vervelende zaak. (kostprijs: €40.000). Deze €2.6 miljoen waren geboekt als openstaande schulden die er dus niet echt zijn. De gemeente wordt dus op papier plotseling €2.6 miljoen rijker.

Dit is het enige positieve punt in deze zaak, maar men kan zich opnieuw serieuze vragen stellen hoe zulke zaken kunnen gebeuren. “Behoorlijk” of “onbehoorlijk” bestuur , daar hebben we al een polemiek over gevoerd naar aanleiding van een andere reeks fouten. Uiteindelijk hopen we dat de burger zelf zal oordelen.

persbericht:  Rita Thijs Gemeenteraadslid Open Vld Kasterlee-Lichtaart-Tielen