De aangekondigde verhuis van N-VA Kamerlid Yoleen Van Camp van Lichtaart naar Herentals zorgde de voorbije dagen voor heel wat discussies in de Herentalse cafés. Onze redactie deed bij 250 Herentalsenaren en onder de leden van de verschillende partijen een enquête.  Met enkele merkwaardige antwoorden.

Algemene vaststelling is dat de meeste Herentalsenaren de komst van Yoleen Van Camp naar Herentals toejuichen. Het enthousiasme is iets minder in Noorderwijk en Morkhoven. Met Yoleen Van Camp (N-VA) in de federale regering, Jan Bertels (sp.a) in de Vlaamse regering en Mien Van Olmen (CD&V) in de provincieraad, heeft Herentals nu voldoende troeven om op alle niveau's aan Herentalse dossiers te werken en ook financiën binnen te halen.

Axana of Yoleen?

Gesteld dat Yoleen Van Camp haar populariteit behoudt, dan krijgt de N-VA in Herentals een nieuwe boost in 2018. De N-VA droomt gewoon al door de komst van Van Camp van stemmenwinst. "Hoe gaat de N-VA dat allemaal oplossen? Nu was er al met Axana Ceulemans een populaire en druk bezette BV (nvdr. 'K3 zoekt K3') die de lijst trok, ze door een andere jonge vrouw vervangen zal misschien moeilijk worden", klinkt het bij één van de ondervraagden.

Bij de sp.a zullen ze ook bij de volgende verkiezingen van eigen sterkte uitgaan. Normaal gezien volgt Jan Bertels er huidig burgemeester Jan Peeters als 'stemmenkanon' op. Bertels, toch populair bij de Herentalse jeugd, krijgt met de ravissante Yoleen Van Camp iemand tegenover zich die ook bij de jeugd heel wat stemmen kan wegplukken.

En de CD&V denk je dan? Ook de CD&V gaat van eigen sterkte uit en geeft zeker het vertrouwen aan een groot deel van de kandidaten die bij de vorige verkiezingen een eerste keer de lijst sierden. Vraag is nu al wat de CD&V gaat doen indien zij zelf en de N-VA stemmenwinst gaan boeken.

Krijgen we dan een coalitiewissel en voor het eerst een vrouw als burgemeester in Herentals (Mien of Yoleen?) of krijgen we een andere Jan als burgemeester (de nu al populaire schepen Jan Michielsen), met rond hem al zeker drie vrouwen (Mien, Ingrid en Yoleen)?

Al zijn dat volgens heel wat ondervraagden alleen maar speculaties. Maar het kan. Al durft de Herentalse kiezer op de kiesdag zelf al eens verrassend uit de hoek komen.  Dat zag je in oktober 2012 ook al.