U bent hier

Delegatie Olenaars vertrekt op 31 juli naar Bialogard

Olen
28.07.2014 - 11.03u
Door: Hans Vertommen

De jumelageband met de Poolse stad Bialogard bestaat 10 jaar. Om de samenwerking te vieren, vertrekt een delegatie Olenaars op donderdag 31 juli naar Bialogard. Ze zullen er tijdens het jaarlijks feestweekend ‘Dni Bialogardu’ (‘Dagen van Bialogard’) ‘strijden’ tegen een team van Bialogard tijdens diverse volksspelen. De tien spelen zijn gebaseerd op enerzijds verhalen en gebruiken van Bialogard en anderzijds op legendes en typische dingen van Olen. De mensen van Bialogard zullen kennismaken met de pot van Olen, rijstpap, boerkes van Olen,… terwijl de Olenaars op hun beurt spelenderwijs meer zullen leren over de geschiedenis van Bialogard.

 Volgend jaar zal de viering dan verdergezet worden door een tweede deel van deze ludieke competitie op te zetten in Olen. Dit bezoek is dan meteen het startsein om hopelijk ook in de toekomst verder samen te werken aan boeiende projecten over interessante leerrijke thema’s.

Hoe het begon

In juli 2004 legde een Olense delegatie zo’n 1.000 km af om kennis te maken met de stad Bialogard en om te ontdekken of het zou kunnen klikken om een jumelageband aan te gaan met deze stad in het noorden van Polen.

Een jumelage tussen twee Europese gemeenten draait om vriendschap, samenwerking en wederzijds begrip tussen volkeren in Europa. Door mensen samen te brengen uit verschillende delen van Europa, krijgen zij de kans om hun problemen met elkaar te delen, ideeën uit te wisselen en verschillende standpunten te begrijpen over om het even welk onderwerp waar een gedeelde interesse of bezorgdheid over bestaat. Jongeren uit verschillende landen kunnen met elkaar in contact komen en zo aan zelfvertrouwen winnen. Dit kan leiden tot een beter begrip over wat Europa is, wat het betekent in de wereld van vandaag en wat de toekomst ons zou kunnen brengen.

En dat het klikte tussen Bialogard en Olen bewijzen de vele bezoeken en projecten die er sinds 2004 geweest zijn. Fotografie, volleybal, zaalvoetbal, muziek, legendes, seniorenwerking, kunst, cultuur, de aankoop van tweedehandsbussen, vrijwilligerswerking,… Allemaal thema’s en projecten die ervoor gezorgd hebben dat inwoners en medewerkers van de gemeente Olen en de stad Bialogard elkaar al meer dan 20 keer ontmoet hebben.

imageMeer nieuws

Voorlopig geen extra foto's door internationale panne Flickr.com

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 21.09.2017 - 15.24u

Voka – KvK Kempen schuift auto dagje aan de kant

Voka – KvK Kempen schuift auto dagje aan de kant
Kempen regio 21.09.2017 - 12.23u

Verkoop bedrijfsvoertuigen blijft stijgen

Verkoop bedrijfsvoertuigen blijft stijgen
Vlaanderen 21.09.2017 - 11.42u

Vermist@Kasterlee

Vermist@Kasterlee
Kasterlee 21.09.2017 - 11.28u

Sportdienst en woonzorgcentra bieden gratis bewegingslessen aan

Sportdienst en woonzorgcentra bieden gratis bewegingslessen aan
Neteland | Nijlen regio 21.09.2017 - 11.14u

Verkeersdrukte Molenvest

Verkeersdrukte Molenvest
Herentals 21.09.2017 - 10.44u

Bestuurder komt om bij klap tegen boom in Ravels

Bestuurder komt om bij klap tegen boom in Ravels
Kempen regio | Neteland 21.09.2017 - 09.58u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto