Op vrijdag 22 april lanceert VRHOEM! In GC Den Dries speciaal voor de verjaardag van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten het spektakel ‘Er zit Vaart in’. Het is niet gewoon een concert, noch een expo of voordracht. Het is een mix van dit alles, maar vooral veel meer. ‘Er zit vaart in’ is een evocatie die de Vaart in al haar facetten doet opborrelen.

Initiatiefnemer van dit bijzondere project is de Retiese cultuurvereniging VRHOEM!. De uitwerking ligt in handen van Kempense muzikanten, theatermakers en Kempenkenners. “Toen we hoorden dat er in 2016 een groot verjaardagsfeest voor de Vaart zou worden georganiseerd, wilden we daar onze eigenzinnige, optimistische stempel op drukken,” licht Leo Sommen van VRHOEM! toe.

“Met onze voorstelling brengen we het verhaal van de Vaart. Dat verhaal kenden we een paar maanden geleden nog niet. Ondertussen plozen we de archieven uit. De komst van de kanalen veranderde de Kempen voorgoed. Daarom is de slagzin van onze evocatie ‘een kanaal sluisde de Kempen mee in een veranderende wereld’.”

Er zit vaart in

De makers lieten zich inspireren door het verleden, maar ‘Er zit vaart in’ is zeker geen geschiedenisles. “We willen vooral veel sfeer oproepen. We maken gebruik van foto’s, film en licht. We vertellen korte anekdotes. En tenslotte is er de muziek die al deze elementen aan elkaar verbindt”, vertelt Leo. Het belangrijke, muzikale, luik wordt gebracht door twee Kempense groepen.

Er is Bluewire, een Belgische bluegrass- en folkband uit de regio Merksplas; al jaren een vaste waarde in de bluegrass-Americanascene. En dan is er Gally Head, een band die in 1978 op een vriendenvakantie in Ierland ontstond en stevig is geworteld in de folkmuziek. Beide groepen brengen hun eigen repertoire met een dikke knipoog naar de jarige Vaart en de Kempen.

Wie de Vaart op deze unieke wijze wil beleven, kan via verschillende kanalen tickets bestellen of reserveren. Tickets kosten 10 euro VVK en 13 euro aan de kassa.

Voorverkooppunten zijn de gemeentehuizen en bibliotheken van Dessel en Retie, Café Folia, Café Gildenhuis, Café Bazaar, Sporthal Retie, beenhouwer Geert en Wendy, Café De Campina. Reserveren kan via 0498 36 38 52 (Eddy Van Gestel, VRHOEM!). Praktisch: ‘Er zit Vaart in’ – vrijdag 22 april om 19.30 uur in GC Den Dries, Kerkhofstraat 37 in Retie. www.devaartverjaart.be

Alle info: www.devaartverjaart.be