Het asiel van Aarschot zal het decor vormen voor een ongeziene stunt. Van 16 tot 20 mei zullen de aanwezige asielhondjes er gezelschap krijgen van bekend dierengedragstherapeute Inge Pauwels.

Vanuit Toscanzahoeve werkt Inge al vele jaren positief samen met het asiel, en zij weet als geen ander hoe belangrijk het is dat zulk een organisatie de nodige ondersteuning krijgt. De dagelijkse verzorging van alle aanwezige dieren is immers niet evident met de weinige middelen die zij ter beschikking hebben.

Op die manier hoopt Inge ook het thema "broodfok" aan te snijden met haar actie. "Asielen zitten vol met afgeschreven fokteven. Echt een schande!". Zegt ze verontwaardigd. "Als mensen zich eerst goed informeren over het ras dat ze willen aanschaffen, is de volgende stap uitzoeken waar ze die hond kunnen vinden." Vooral niet bij een broodfokker uiteraard. "Met deze actie hoop ik mensen te kunnen warm maken voor het adopteren van een hondje. Want van een hond uit het asiel krijg je zoveel liefde en vriendschap dat het niet te beschrijven is."

Gedurende het verblijf van Inge Pauwels in het asiel – zij zal worden opgesloten in een hok en net zo behandeld worden als de honden die er op dat moment verbijven, zal het team van Toscanzahoeve een gedragstest afnemen van alle aanwezige honden. Op die manier kan er per hond een duidelijk profiel worden opgesteld en kunnen zij veel sneller een geschikt baasje vinden.
De opbrengst van deze actie gaat uiteraard integraal naar het goede doel. De gelden zullen verdeeld worden onder zes organisatie waar Inge echt haar schouders wil onder zetten. In dit dossier stellen we de organisaties graag aan u voor.

1. Dierenasiel van de Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming te Aarschot
Uiteraard gaat een deel van de opbrengst naar het asiel zelf. Het asiel te Aarschot is een organisatie die enkel op vrijwilligers draait; mensen met een echt hart voor dieren, die dagelijks instaan voor de verzorging van de aanwezige dieren en die zich altijd 100% inzetten om de dieren toch een zo aangenaam mogelijk tijdelijk verblijf te gunnen.


De Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming werd in 1975 gesticht als Hagelandse Dierenbescherming. Aanvankelijk bleef het actieterrein beperkt tot de vierhoek Aarschot - Leuven - Tienen - Diest, maar de spectaculaire groei van de vereniging had tot gevolg dat binnen de kortste tijd tot twee naamsveranderingen moest besloten worden. Zo evolueerde de Hagelandse Dierenbescherming via de Maatschappij voor Dierenbescherming in het Arrondissement Leuven tot de Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming. In diverse Vlaamse steden werden inspectiediensten in het leven geroepen, er kwamen dierenasielen in Aarschot en Tienen en in andere steden werden voorlopige opvangcentra uitgebouwd in samenwerking met de overheid. De Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming neemt nog altijd een steeds grotere uitbreiding: ze is momenteel niet alleen in Vlaams-Brabant, maar ook in de provincies Limburg en Antwerpen actief.


In dit asiel worden geen dieren ingeslapen en alle rassen zijn welkom. Dat is voor Inge Pauwels van groot belang, want rassendiscriminatie vindt zij absoluut niet kunnen. Met deze actie wil Inge de modetrend "Staffords" dan ook in de aandacht brengen. Steeds meer mensen schaffen een hond aan, en brengen hem niet veel later naar het asiel.

De aanschaf van een huisdier is ook mode – of trendgevoelig. De laatste tijd worden er steeds meer Staffords naar asielen gebracht. Volgens velen gaat het hier om "moeilijk adopteerbare honden", maar Inge weet wel beter. "Staffords zijn heel lieve honden. Als ze bij de juiste eigenaar terecht komen, zijn het de meest trouwe en loyale vrienden.

Geen makkelijk ras om op te voeden, maar absoluut de moeite om de uitdaging aan te gaan!" Aldus de gedragstherapeute. Over het algemeen wil zij met deze actie mensen sensibiliseren om zich goed te informeren voor men een huisdier aanschaft. "Mensen zouden zich steeds de vraag moeten stellen waarom ze een hond willen aanschaffen en wat ze van hem verwachten. Enkel dan kan men het juiste ras kiezen."


Met de opbrengst van de actie kan het asiel hokken verwarmen, hun infrastructuur verbeteren en uiteraard hun hoge dagelijkse kosten van verzorging een beetje draaglijker maken.
Meer info?
www.dierenactie.be
Herseltsesteenweg 247
3200 Aarschot