Hoewel de economische groei in Europa de afgelopen 3 jaar is achtergebleven, denkt Dennis Pennel, directeur van de Europese organisatie voor de flexbranche, dat er veel meer gedaan kan worden om jobs te creëren.

 

 De ICT-branche heeft dit al laten zien.
 
Pennel legt uit dat het in de verschillende EU-lidstaten zowel in de ICT-sector als in de gezondheidszorg gelukt is om het aantal jobs te doen toenemen, ook al groeit de economie langzaam of helemaal niet. Nieuwe technologische toepassingen als cloud-computing hebben een belangrijke rol gespeeld in het creëren van nieuwe arbeidsmogelijkheden in de ICT, zoals in webdevelopment, technische ondersteuning en systeembeheerderjobs.

Pennel is echter van mening dat betere begeleiding van de arbeidsmarkten door de Europese regeringen zal helpen om groei van de arbeidsmarkt nog meer te stimuleren.
 
Op de vraag of het wel mogelijk is om meer jobs te creëren in tijden van trage economische groei, antwoordt hij:
 
“Ja, dat kan. Eerst moeten we er zeker van zijn dat arbeidsmarkten goed functioneren. Er zijn 26 miljoen werklozen in de EU, maar er zijn ook meer dan twee miljoen onvervulde vacatures. Een belangrijke stap in het creëren van jobs is dus zorgen voor een betere en snellere aansluiting tussen de vraag naar en het aanbod van werk om zo de frictiewerkloosheid terug te dringen. Dit kan vooral worden bereikt door een goede samenwerking tussen publieke en particuliere diensten in arbeidsvoorziening.”
 
Hij voegt eraan toe dat de Europese Commissie in het werkgelegenheidspakket dat ze eerder dit jaar uitbracht, erkent dat goed functionerende arbeidsmarkten groei stimuleren.

Haar onderzoeken laten zien dat voor het creëren van jobs maar een beperkte groei van het bruto nationaal product (1%) nodig is, wat te danken is aan de flexibelere werkvormen van tegenwoordig. Uitzendwerk en tijdelijke contracten worden populairder onder werkgevers die hun behoefte aan personeel op korte termijn niet kunnen inschatten.
 
Veel arbeidsgeschikte volwassen in de Europese Unie maken zich zorgen om het feit dat deze vormen van tijdelijk werk geen werkzekerheid bieden. Volgens Pennel biedt uitzendwerk sinds de grootschalige regulering van de particuliere arbeidsvoorzieningsdiensten op nationaal niveau echter veel voordelen voor mensen in die sector.
 
“Particuliere uitzendbureaus creëren jobs die anders niet zouden bestaan en die bijdragen aan het terugdringen van zwartwerk. Zo’n twaalf miljoen werknemers in Europa maken jaarlijks gebruik van recruitmentbureaus om aan het werk te komen, van job te wisselen, hun vaardigheden te vergroten of een vaste job te krijgen”, zegt hij.  
 
Ondanks de onophoudelijke eurocrisis en de stagnerende economische groei heeft Pennel, en anderen met hem, er vertrouwen in dat andere sectoren het voorbeeld van de ICT-sector kunnen volgen en meer arbeidsmogelijkheden kunnen creëren.