Meer dan 7.700 mensen stappen Dodentocht uit

Bart Van der Veken / Twitter

Deze groep bereikte als eerste de aankomst.

In Bornem hebben 7.700 mensen in 24 uur de tijd de Dodentocht gewandeld. Dat is op één na het hoogste aantal ooit. 12.014 wandelaars begonnen gisteravond om 21 uur aan de tocht van 100 kilometer.

De deelnemers kregen vierentwintig uur de tijd om het parcours af te leggen. Rond 7 uur vanmorgen kwam een 30-tal wandelaars samen over de streep. De vroegste vogels moesten nog even halt houden voor ze de finishlijn mochten overschrijden. De Dodentocht is immers nog steeds geen wedstrijd en heeft naast een maximumtijd van 24 uur ook een minimumtijd van 10 uur.

Bij de eerste finishers ook deze man die al voor de 25e keer deelnam. "Ondanks een beetje regen in het begin, was het heel warm. Dus het was perfect om 's nachts te lopen. Het parcours lag er ook heel goed bij. Dit was een prachtige editie."

Om negen uur vanavond is de Dodentocht beëindigd. Normaal gezien haalt iets meer dan de helft van de deelnemers de meet. Nu waren dat er 7.742, het op één na hoogste aantal ooit.

Het Rode Kruis heeft 2.750 wandelaars verzorgd, het merendeel had last van blaren. Voor de rest waren er geen noemenswaardige incidenten.

Oudste deelnemer: 96 jaar oude vrouw

Volgens Thomas D'hondt van de organisatie is het deelnemersveld erg verschillend. "U mag sowieso maar deelnemen vanaf het jaar dat je 16 wordt, dus is de jongste sowieso 15. De oudste vrouwelijke deelneemster is 96. Ze gaat voor de eerste keer meedoen."

Uiteraard zijn de meeste deelnemers landgenoten, maar sommigen komen uit het buitenland. "België ligt nog altijd op kop met 9.537 ingeschreven deelnames", zegt D'hondt. "De Duitsers volgen met een klein 1.000-al. Er is één Arabier bij, één Sri Lankaan, één Tsjech, Oekraïners,... Het is dus echt internationaal." (vrt)

U kunt uw vrienden of familieleden op de site van de Dodentocht volgen.