Het gemeentebestuur Mol heeft de intentie om een overeenkomst af te sluiten met HCM. Dit bedrijf werkt aan plannen om drie windturbines te bouwen op industrieterrein Berkebossen. De gemeenteraad spreekt zich op maandag 26 januari uit over de overeenkomst.

Vooraleer een dossier te kunnen indienen om windturbines te bouwen en uit te baten, moet een projectontwikkelaar akkoorden afsluiten met alle eigenaars van de percelen waar de windturbines staan of waar de wieken boven draaien. Omdat de wieken van één van de drie beoogde turbines boven een gemeenteweg draaien, is er ook een akkoord met het gemeentebestuur nodig.

Kans op uitwerken dossier

Op 26 januari legt het college van burgemeester en schepenen een voorstel van overeenkomst voor aan de gemeenteraad. Deze overeenkomst handelt enkel over het toestaan van een erfdienstbaarheid voor overdraaiende wieken, maar geeft geen enkele garantie voor het verkrijgen van de nodige stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning.

Met de overeenkomst geeft het gemeentebestuur aan de projectontwikkelaar de kans om zijn dossier inhoudelijk verder uit te werken. Zo moeten er onder andere nog een veiligheidsstudie, een studie omtrent slagschaduw en een geluidsonderzoek gebeuren. Ook zal de projectontwikkelaar nog nagaan of de bouw en exploitatie van windturbines op deze locatie technisch en economisch haalbaar is.

Er is sprake van drie windturbines, parallel geplaatst langs het naastgelegen kanaal, met een maximale tiphoogte van 149 meter.

Voor zomervakantie

HCM verwacht voor de zomervakantie het nodige studiewerk af te ronden, zodat de vereiste aanvragen kunnen worden ingediend. Vervolgens start een openbaar onderzoek waarbij iedereen inzage krijgt in de plannen en hierop kan reageren.

De projectontwikkelaar heeft inmiddels al toegezegd om in de fase van het openbaar onderzoek een informatiemoment te organiseren voor alle geïnteresseerden. Na het openbaar onderzoek geeft het gemeentebestuur positief of negatief advies over de plannen. Uiteindelijk zijn het de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid die definitief beslissen.