De N-VA boekt, zoals verwacht, de grootste winst in het Vlaams Parlement. De partij haalde in 2009 13,9 procent, de grote sprong voorwaarts kwam pas het jaar erna, bij de federale verkiezingen in 2010. Toen scoorde de N-VA 28,2 procent.

De uitslag van de N-VA ligt vandaag in ieder geval zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer boven de 30 procent. In het Vlaams Parlement scoort de partij zo'n 33 procent, in de Kamer 34 procent.

De grote verliezer van deze verkiezingen is Vlaams Belang. De partij moet fors verlies incasseren. In de Kamer ziet de partij haar percentage gehalveerd tot 6 procent. In het Vlaams Parlement is dat zelfs meer dan een halvering. Vlaams Belang verliest er 9 procent en komt uit op 6 procent.

CD&V boekt in de Kamer een lichte winst en haalt zo'n 18 procent. In het Vlaams Parlement halen de christendemocraten de verhoopte 20 procent, maar met een verlies van 2 à 3 procent kan aftredend minister-president Kris Peeters toch niet onverdeeld gelukkig zijn. CD&V blijft in beide parlementen wel afgetekend de tweede partij van Vlaanderen.

De SP.A kijkt zowel in de Kamer als in het Vlaams Parlement tegen een licht verlies aan en hangt net onder de 14 procent. De Vlaamse socialisten zijn in beide parlementen de op twee na grootste partij.

Ook Open VLD lijkt rekening te moeten houden met verlies. In de Kamer wordt dat nog beperkt tot minder dan een procent. De liberalen schommelen rond de 13 procent. In het Vlaams Parlement is het verlies groter. De partij gaat meer dan 2 procent achteruit en zit momenteel rond de 12 procent.

Groen groeit in beide parlementen, maar de dubbele cijfers zijn voorlopig niet bereikt. In het Vlaams Parlement noteren de groenen een winst van meer dan 2 procent en halen ze zo'n 9 procent. In de Kamer winnen ze net geen 2 procent en hangen ze net onder de 9 procent.

De PVDA hangt zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer rond de 3 procent. LDD diende alleen een Kamerlijst in voor de Kamer en verdwijnt zo goed als zeker uit de Kamer.

PS verliest, maar blijft de grootste

Beneden de taalgrens krijgt de PS een ferme tik in de Kamer. De Franstalige socialisten verliezen meer dan 7 procent en duikelen onder de 30 procent. Voorlopig staat de teller op 28 procent.

De MR blijft rond het resultaat van 2010 hangen en is met 25 procent de tweede Franstalige partij in de Kamer. CDH en Ecolo verliezen 3 procent. PTB, de Waalse tegenhanger van de PVDA, haalt 7 procent.

In het Waals Parlement is het verlies van de PS beperkter. Maar de partij zakt ook hier onder de 30 procent. De MR boekt lichte winst en haalt 27 procent. CDH verliest licht en haalt zo'n 14 procent, Ecolo krijgt een forse tik en verliest 10 procent. De PTB scoort ook hier 7 procent.

In het Brussels Gewest blijft de MR de grootste partij, gevolgd door de PS en het FDF. Ook hier krijgt Ecolo een ferme tik. CDH wipt over Ecolo naar de vierde plaats.