Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) reageert geschokt op de berichten over honden die illegaal worden ingevoerd en onterecht als rashond worden verkocht. Hij wil de sector zo snel mogelijk bijeenroepen en wil over de zaak ook overleg plegen met zijn Europese collega's.

Het Belang van Limburg bericht dit weekend over mistoestanden in de sector van de hondenhandel en heeft het over schurftige honden in smerige hokken vol uitwerpselen, en wel bij honden fokkerijen in Oost-Europa die wettelijk erkend zijn om in ons land honden in voeren.

Vaak zijn het alleen maar verzamelcentra. De hondjes worden eigenlijk gekweekt bij boeren in Tsjechië en Slovakije, waar nauwelijks controle is. Volgens dierenarts Luc Van Gheluwe, die de praktijken al dikwijls heeft aangeklaagd, worden de documenten van de dieren vervalst. Hel wat zwakke en zieke pups overleven het transport naar ons land zelfs niet.

Tot voor kort was de hondenkweek een zaak voor de federale overheid, maar dat is nu veranderd door de staatshervorming. "Het is duidelijk: de rotte appels, degenen die zich bezondigen aan dierenleed, aan malafide hondenhandel, die moeten er gewoon uit", zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. "Ik denk dat de sector daar zelf ook vragende partij voor moet zijn." (vrt)