Op de E313 is om 18.50u in Grobbendonk een bus met 37 Limburgse 50-plussers achteraan tegen een botsabsorbeerder gereden, door de vangrail gegaan en in de berm gekanteld. De hulpdiensten moesten de bejaarden via de achterste ruit van de bus evacueren. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse.

Het ongeval gebeurde op de E313 richting Hasselt op de invoegstrook vlak voor de afrit Herentals-West.

Het medisch interventieplan werd afgekondigd.

De E313 is richting Hasselt volledig afgesloten vanaf Massenhoven. Er staat een grote file vanaf Massenhoven en een kijkfile richting Antwerpen. In Massenhoven moet het verkeer de E313 verlaten en via omleidingsroute F naar Herentals-West rijden om daar opnieuw de E313 op te rijden.

Mogelijk is de chauffeur van de bus onwel geworden. Dat wordt bevestigd door een van de passagiers. "De chauffeur week plotseling van de baan af. De bus begon te zwieren. We riepen nog maar hij hoorde ons niet. Er was wel wat paniek. Toen kantelde de bus."

2 zwaargewonden

Er vielen 2 zwaargewonden waaronder de chauffeur en één passagier. Ze zijn niet in levensgevaar. Er zijn 13 lichtgewonden. Die werden naar verschillende ziekenhuizen gevoerd. Van daaruit worden de families verwittigd. De slachtoffers krijgen begeleiding van slachtofferhulp.

De passagiers van de bus zijn afkomstig uit de regio Bilzen. De bus is van het busbedrijf Madraga uit Bilzen.

De 50-plussers keerden na een dagje Antwerpen huiswaarts.

Chauffeur is rijbewijs 15 dagen kwijt

Een r die ongeduldig werd in de file en zichzelf en andere chauffeurs in gevaar bracht is, werd door de Wegpolitie Antwerpen tot stilstand gebracht. Zijn rijbewijs is voor 15 dagen ingetrokken.

Update 23.30u : Busongeval E313 Grobbendonk

Burgemeester Eric Van Meensel : 'In de bus zaten 37 50-plussers en 1 bestuurder die vanuit Antwerpen terug onderweg waren naar huis in Bilzen, na een daguitstap.

Het medisch interventieplan werd afgekondigd. Een opvangcentrum werd voorzien, het crisisoverleg was daar ter plaatse.

13 personen werden naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. De families van deze personen werden via de ziekenhuizen gecontacteerd. Opvang voor de niet-gekwetsten werd voorzien in het opvangcentrum, zij kregen psychosociale begeleiding van de politie en het Rode Kruis.

Momenteel worden de niet-gekwetsten met een bus naar hun woonplaats Bilzen gebracht, waar ze opgevangen zullen worden in de brandweerkazerne door het Rode Kruis. Vervolgens zullen zij naar hun wagens gebracht worden zodat zij terug huiswaarts kunnen keren.'

Het medisch interventieplan werd ondertussen beëindigd. Foto P.N.

E313 urenlang volledig dicht

De E313 was meer dan 5 uur volledig versperd in de richting van Hasselt. In Massenhoven moest het verkeer van de snelweg en via lokale wegen een omleiding volgen tot Herentals-West. Gestrande chauffeurs werden vanaf 22 uur stapvoets via de linkerrijstrook langs het ongeval geleid.

Johan Mardaga (56) van busbedrijf Mardaga Cars is een dag na het zware ongeval op de E313 in Grobbendonk met zijn autocar te weten gekomen wat hem is overkomen: een bloeddrukval.