Van zaterdagavond 20 juli 2013 tot uiterlijk maandagochtend 22 juli wordt de E313 in de richting van Antwerpen onderbroken bij Geel-West. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verwijdert dan de tijdelijke ondersteuningsconstructie die de voorbije maanden gebruikt werd voor de bouw van een nieuwe brug over de snelweg. Tegelijk wordt er nieuwe signalisatie geplaatst. Het verkeer naar Antwerpen verlaat de snelweg in Geel-Oost (afrit 24) en wordt omgeleid via de calamiteitenroute om in Geel-West (complex 23) de snelweg weer op te rijden. Het verkeer naar Hasselt kan op de snelweg blijven, maar wordt ter hoogte van de werken lokaal even van de snelweg gehaald via nieuwe weginfrastructuur.

Hinder vanaf zaterdagavond

  • Zaterdagavond 20 juli 2013 wordt de E313 bij Geel-West vanaf 18.00 uur afgesloten in de richting van Antwerpen. Het verkeer naar Antwerpen verlaat de E313 in Geel-Oost (afrit 24) volgt calamiteitenroute G en rijdt in Geel-West (complex 23) de snelweg weer op.
  • Het verkeer in de richting van Hasselt kan wel nog voorbij Geel-West rijden, maar wordt kort voor de brug over de E313 van de snelweg gehaald, via nieuwe weginfrastructuur langs de werken geleid en even verderop na de brug weer op de snelweg naar Hasselt gebracht. Dat zal vanaf 19.00 uur zaterdagavond ook hinder veroorzaken.

Uiterlijk maandagochtend 22 juli om 6.00 uur is de snelweg in beide richtingen weer open voor het verkeer (maar AWV streeft ernaar om de werken vroeger klaar te hebben).

Lange wachttijden

De onderbreking van de E313 zal ongetwijfeld hinder en vertragingen veroorzaken aan de naburige op- en afritten en op de lokale wegen tussen Geel-West en Geel-Oost. Weggebruikers krijgen daarom de raad om die omgeving zoveel mogelijk te vermijden. De wachttijden kunnen oplopen tot meer dan een uur. Doorgaand verkeer tussen Limburg en Antwerpen rijdt best om via Brussel.

Noord-Zuid Kempen in volle gang

De tijdelijke afsluiting van de E313 kadert in de realisatie van de Noord-Zuid Kempen, die sinds eind 2011 aan de gang is. Met de totale herinrichting van het op- en afrittencomplex Geel-West en de aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen Geel en Kasterlee investeert de Vlaamse overheid in vlottere en veiligere verkeersdoorstroming in de Kempen.

Het is de laatste keer dat de E313 onderbroken moet worden voor werkzaamheden voor het project Noord-Zuid Kempen.