Op zaterdag 28 maart doven we in onze gemeente de openbare verlichting een uurtje vroeger. Concreet gaan de lichten uit om 20.30 uur. Om 21.30 uur steekt men ze dan terug aan. Behalve degene die om 22 uur normaal uitgaan, deze worden niet opnieuw ontstoken. Doe mee en doof thuis ook een uur het licht, zo geven we samen met miljoenen anderen het signaal dat we een leefbare aarde willen doorgeven.

Vorig jaar paste Eandis, op vraag van ons gemeentebestuur, reeds het uurschema van de openbare verlichting aan. De lampen doven nu om 22 uur in plaats van om 23 uur. Deze ingreep zou een besparing van 22 000 euro opleveren. Door het plaatsen van energiezuinigere lampen wil het gemeentebestuur het verbruik de komende jaren verder verlagen. Jaarlijks kost de elektriciteit voor openbare verlichting 260 000 euro.

20% minder tegen 2020
De maatregel past in de ambitie van het gemeentebestuur om tegen 2020 20% minder energie te verbruiken. Deze doelstelling werd op de gemeenteraad van 22 december officieel bekrachtigd door het goedkeuren van het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan in kader van het Burgemeestersconvenant.