Een staprobot, letterlijk een grote stap vooruit voor mensen met een dwarslaesi.  In de zorg voor mensen met een fysieke beperking spelen hoogtechnologische revalidatietoepassingen een steeds grotere rol. Een eksokeletonpak of staprobot biedt heel veel perspectieven voor mensen met een dwarslaesie en voor patiënten, die revalideren na een beroerte.

Dat blijkt uit een onderzoek van Lieven De Maesschalck van Mobilab, het expertisecentrum van Welzijn en Technologie van Thomas More.

Dinsdagmiddag stelde hij de resultaten van het onderzoek voor tijdens Spinnoc, een internationaal congres over sportinnovatie op de campus van Thomas More in Turnhout.

Van actieve revalidatie

Wie door een ongeval of een beroerte plots met een ernstige fysieke beperking geconfron-teerd wordt, wacht een moeilijke en soms lange periode van actieve revalidatie. Als die eenmaal achter de rug is, krijgen zij een nieuwe uitdaging: voor zichzelf zorgen en opnieuw integreren in de maatschappij. Heel veel patiënten hebben het daar moeilijk mee en vallen voor en met hun zorgen terug op hun naaste omgeving.

naar postrevalidatie

Ons land telt veel gerenommeerde revalidatieziekenhuizen, maar er is een tekort aan een bewegingsaanbod en paramedische opvolging na de intensieve periode van actieve revalida-tie. Er is nood aan een breed aanbod van sport en bewegen voor mensen met een fysieke beperking en aan nieuwe zorgtechnologie, die hen helpt om medische complicaties te ver-mijden, om zelfstandig te leven en de draad van hun oude leven zo goed als mogelijk weer op te pakken.

Het nieuwe postrevalidatiecentrum, verbonden aan het AZ Herentals gaat die uitdaging aan. Het postrevalidatiecentrum is een samenwerking tussen To Walk Again, Mobilab van Tho-mas More, Orthopedie Van Haesendonck en het AZ Herentals en focust op de ontwikkeling van hoogtechnologische revalidatietoepassingen om secundaire complicaties zoals blaaspro-blematiek, osteoporose, drukwonden, obesitas.. aan te pakken.

met een staprobot

Mobilab, het expertisecentrum van Welzijn en Technologie van Thomas More deed in dit kader een onderzoek naar het gebruik van eksoskelotons bij personen met een dwarslaesie en bij personen na een herseninfarct (beroerte). In het stappersonderzoek werden 30 pati-enten tussen 25 en 70 jaar oud gevolgd, die in hun postrevalidatie opnieuw leerden stappen met een eksoskeletonpak.

"Onze eerste conclusies na drie maanden follow up zijn spectaculair!", zegt Lieven De Maes-schalck van Mobilab, die het onderzoek leidt, "Er is winst op fysiek, psychisch en sociaal vlak. Personen met een dwarslaesie vertonen minder spasticiteit en er is een verbetering van de blaasfunctie en het stoelgangpatroon. Wij stellen dat niet alleen vast, de patiënten rapporteren dat ook zelf. Uit onze bevragingen blijkt bovendien dat de patiënten zich beter in hun vel voelen, ze een groter zelfvertrouwen hebben en hun sociale contacten verhogen".

Een van de deelnemers drukte het als volgt uit: "Dankzij deze nieuwe mogelijkheden, heb ik een tweede leven gekregen".  Foto's LD / NNieuws