Vandaag heeft het college van burgemeester en schepenen van Kasterlee een definitieve exploitant voor de Ark van Noë aangeduid. VZW de Wimpe die ook al de zomeruitbating voor zijn rekening nam, zal vanaf 2015 voor een periode van 50 jaar de Ark van Noë ontwikkelen en beheren.

De Ark van Noë is een gemeentelijk dagrecreatiedomein gelegen aan de oevers van de Kleine Nete, met zicht op de Kempense Heuvelrug. Op een domein van ongeveer 4 ha groot bevinden zich onder andere een gebouw met ruim terras en speeltuin, een vroegere zwemvijver en een visvijver. In 2010 werd de gemeente Kasterlee eigenaar van dit domein.

Na de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan en een businessplan voor dit domein begon de zoektocht naar een uitbater. Het gemeentebestuur wilde een project dat past binnen de missie van dit domein nl. voor jong en oud ontspanning, avontuur en natuurbeleving aanbieden. Gezinnen, scholen, verenigingen en bedrijven kunnen er in een rustige en groene omgeving ontspannen, bijleren, vergaderen of gewoon genieten van de omgeving en van een hapje en een drankje. De Ark biedt allerlei faciliteiten, activiteiten en arrangementen met het oog voor milieu- en natuureducatie en dit het ganse jaar door.

VZW De Wimpe is niet aan zijn proefstuk toe, in Herenthout bouwden ze een verhuurdienst voor kajaks en kano’s uit en kan je hun houtambachtenmuseum ‘De Wimpe’ bezoeken. Nu willen ze een tweede pijler uitbouwen in Lichtaart om hun activiteitenaanbod te verruimen.

In zeven jaar tijd zullen ze het volledige terrein renoveren en een nieuw horecagebouw optrekken. De eerste jaren zal er in afwachting van de aanleg van de winterdijken kleinschalig begonnen worden maar daarna zullen zij er volop voor gaan om de Ark weer in zijn oude glorie te herstellen. Vissen, kajakken, petanquen, schaken, beachvolley, barbecueën, spelen, teambuildingactiviteiten, evenementen … het zal er allemaal  mogelijk worden.

Op korte termijn worden de onderhandelingen over het opstalrecht afgerond zodat ze bij het begin van 2015 met de renovatie kunnen starten. “Na de vele jaren van plannen, studeren en vergaderen, ben ik blij dat we een uitbater voor de Ark van Noë hebben gevonden,” aldus CD&V schepen van toerisme Mies Meeus. “Drie enthousiaste jonge mensen die de Ark van Noë willen uitbouwen zodat het weer zijn uitstraling van weleer krijgt: een plaats om te ontmoeten en te recreëren in een groene omgeving. Ik wens hun alle succes toe."