U bent hier

Elke week een nieuw dossier rond clandestiene drugslabs

Nationaal
17.02.2017 - 14.07u
Door: Mark Jaspers

NICC onderzoekt in jaar tijd dubbel zoveel dossiers rond drugslabs en -dumpingen

Nog nooit werden in België zo veel clandestiene drugslaboratoria opgerold als de voorbije 2 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), dat meehelpt aan een veilige ontmanteling van de labo's en de chemische stoffen onderzoekt. Bijna alle vondsten van speed- en xtc-labo's en dumpingen gebeurden in de grensstreek met Nederland.

De productie van speed (amfetamine) en xtc (mdma) tiert welig in de grensstreek tussen België en Nederland. Wanneer een clandestien drugslabo, stockageplaats of dumping van chemisch afval wordt ontdekt, komt het Clan Lab Response Unit (C.R.U.) ter plaatse. Daar maakt naast gespecialiseerde diensten van de politie en de brandweer ook het laboratorium Drugs van het NICC deel van uit. Vorig jaar moest het C.R.U. in België 46 keer uitrukken voor clandestiene labo's, opslagplaatsen en dumpingen.

De chemici van het NICC leggen het productieproces op een veilige manier stil, nemen stalen en analyseren die.

'De analyses zijn complex en arbeidsintensief. Naast een identificatie van de drugs moeten wij ook het type productieproces, de capaciteit en/of opbrengst bepalen. De politie gebruikt deze gegevens om de winst te berekenen.'

Natalie Meert, forensisch deskundige van het laboratorium Drugs in het NICC
Niet alleen de stalen van een interventie moeten geanalyseerd worden, maar ook stalen van bijkomende huiszoekingen en sporenonderzoeken in voertuigen worden in het labo Drugs van het NICC geanalyseerd. Zo verwerkte het NICC vorig jaar 53 dossiers. Dubbel zo veel als in 2015 (26 keer) en zes keer zo veel als vijf jaar geleden (9 in 2011).

'Bij zo'n drugslabo gaat het niet om hobbykoks in een caravan of keukenlabo, zoals in Breaking Bad, maar om professionele installaties van soms industriële omvang. Er wordt geproduceerd in verlaten loodsen, in varkensstallen maar ook in huizen in het midden van een woonwijk. Hun chemisch afval belandt op verlaten bosweggetjes of langs een kanaal.'

'De bendes werken meestal in België en Nederland, en verspreiden hun productieproces over verschillende locaties om het risico te spreiden. In Nederland wordt er nog altijd meer geproduceerd maar België moet zeker niet onderdoen.'

Laboratoria worden doorgaans ontdekt als gevolg van politioneel onderzoek of door een incident zoals een brand, explosie of geurhinder. Dumpingen worden meestal ontdekt door toevallige voorbijgangers. Waarom het aantal vondsten zo gestegen is, kan liggen aan meerdere oorzaken.

'Een mogelijke verklaring is dat er geen tekort meer is aan precursoren — het basisingrediënt om drugs mee te maken, zeg maar. Een nieuwe trend is het 'on the spot' maken van deze precursoren uit vaak niet-gereglementeerde stoffen. Deze nieuwe stoffen overspoelen de markt en het productieproces is eenvoudig. Daarnaast impliceert een stijging in productieplaatsen een stijging in het aantal dumpingen. Vorige week alleen al zijn er nog eens zes dumpingen gevonden. Dat betekent dat er ergens een laboratorium volop draait.'

De medewerkers van het NICC volgen regelmatig (inter)nationale opleidingen. Het NICC voert ook wetenschappelijk onderzoek uit met mobiele meetapparatuur. Daardoor kunnen ze gerichter stalen nemen tijdens een interventie waardoor er ter plaatse al voldoende en betrouwbare informatie meegedeeld kan worden.

imageMeer nieuws

Intracto Herentals : 'Webshop Farmaline wint awards in Nederland en België'

Herentals | Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 26.09.2017 - 09.36u reading time5min

Online apotheek Farmaline heeft in de Webshop Awards Nederland 2017 - 2018 de categorie Beste Drogisterij van Nederland gewonnen. De award is een onderdeel van de Retailer of the Year-wedstrijd, de grootste consumentenverkiezing van Nederland.

Het agentschap Intracto uit Herentals stond in voor de bouw van de webshop en scoort nu dus ook over de grens.

KwadrO Kempen breidt uit naar Lier

KwadrO Kempen breidt uit naar Lier
Lier regio 26.09.2017 - 01.40u

OCMW verwijst gericht door bij juridische hulpvragen

Mol | Neteland 25.09.2017 - 18.05u

Indian summer voor Fiesta Mundial in Balen & Sfinks Mundial Latino: think gobal, act local

Indian summer voor Fiesta Mundial in Balen & Sfinks Mundial Latino: think gobal, act local
Kempen regio | Lier regio | Neteland | Provincie Antwerpen 25.09.2017 - 18.00u

KFC Mol - Exc. Bouwel 1-5 : Excelsior meester hele match

Grobbendonk | Neteland 25.09.2017 - 17.51u

'Vlaanderen staat er goed voor, beter dan een jaar geleden'

'Vlaanderen staat er goed voor, beter dan een jaar geleden'
Kempen regio | Vlaanderen 25.09.2017 - 16.55u

Oude "varkensneuzen" binnen paar maanden definitief weg uit de Kempen

Oude "varkensneuzen" binnen paar maanden definitief weg uit de Kempen
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.09.2017 - 14.34u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto