Centrumkandidaat Emmanuel Macron van beweging En Marche! is verkozen tot de nieuwe president van de Franse Republiek. Hij verslaat zo Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National.

Aan het Louvre in Parijs zijn de aanhangers van Macron aan het vieren geslagen.

Op deze 7 mei 2017 heeft Frankrijk voor zijn jongste president ooit gekozen.

Emmanuel Macron: "Ik heb de angst, woede en twijfels van de Fransen begrepen". De nieuwe president van Frankrijk liet ook weten de banden tussen Europa en de mensen aan te halen. Een sterker Europa was een belangrijk thema in de campagne van Macron. "Ik zal Europa verdedigen".

Verder liet Macron verstaan dat de "moralisering van de Franse politiek" een van zijn eerste prioriteiten als president zal zijn. "Ik zal er alles aan doen om het vertrouwen dat jullie me geven waard te zijn." Ten slotte herinnerde Macron zijn landgenoten ook aan de "grote geschiedenis en humanistische boodschap" van Frankrijk.

Met 18 miljoen stemmen geteld, iets meer dan 50 procent van het totaal, heeft Emmanuel Macron 9,8 miljoen stemmen gekregen. Dat is 61,7 procent van de geldige stemmen, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

(vrt/pp)