De Europese Commissie wil België ruim 70 miljoen euro aan subsidies toekennen voor de realisatie van vervoersprojecten. Daarvan gaat bijna de helft naar de spoorweginfrastructuur en de spoordiensten. "Daarmee wordt een verdere stap gezet in de realisatie van spoorwegprojecten die belangrijk zijn voor België", reageert minister van Vervoer François Bellot.

Zo reserveert de Commissie 18,5 miljoen euro voor de elektrificatie van de spoorverbinding tussen Mol en het Nederlandse Weert.

De Europese Commissie maakte vrijdag bekend dat ze 2,7 miljard euro uit de zogenaamde Connecting Europe Facility vrijmaakt voor de cofinanciering van ruim 150 vervoersprojecten.

De geselecteerde projecten dragen bij tot de modernisering van spoorwegen, het wegwerken van knelpunten, betere grensoverschrijdende verbindingen, de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen en innoverende oplossi ngen voor verkeersbeheer.

België krijgt een enveloppe van 70,1 miljoen euro toebedeeld voor de cofinanciering van vijftien projecten. Daarvan gaat 32 miljoen euro naar het spoor. Zo reserveert de Commissie 18,5 miljoen euro voor de elektrificatie van de spoorverbinding tussen Mol en het Nederlandse Weert.

Geld is er ook voorzien voor de uitrol van ETCS-apparatuur, de vermindering van de geluidsoverlast voor het goederenvervoer en de aansluiting van de terminal van Athus op het Franse spoornet.

In de andere vervoerssectoren is de grootste enveloppe (18 miljoen euro) bestemd voor de ontwikkeling van SESAR, een Europees programma dat het luchtverkeersbeheer moet moderniseren. (belga)