De provincie Antwerpen krijgt 2 miljoen euro van Europa voor grensoverschrijdende projecten. De projecten zijn een samenwerking met Zuid-Engeland, Noord-Frankrijk en Zuid-Nederland.

Gedeputeerde Inga Verhaert: “Zo zal o.a. de Antwerpse brandweer rampen op de Noordzee bestrijden en wordt het militair spoorlijntje in Kapellen ontsloten ter herdenking van WO I. Het geld is toegekend tijdens de internationale stuurgroep van het Europese ‘2 Zeeën programma’ in Antwerpen. Dat stimuleert samenwerking tussen landen die grenzen aan de Noordzee.”

Verbetering van de leefkwaliteit
De brandweer van Antwerpen krijgt 187.093 euro voor het project Maritime Incident Response Group EU (MIRG EU). Een Europees urgentieteam (MIRG EU) zal in de toekomst ongelukken met vracht- en passagierschepen op de internationale wateren van de Noordzee bestrijden en zo de gevolgen ervan beperken.

Ongevallen op zee kunnen ernstige milieu en economische schade veroorzaken en vormen vooral een potentieel probleem bij havenveiligheid. Het project wil drie MIRG’s in Vlaanderen Frankrijk en Nederland oprichten, opleiden en trainen. Samen met de bestaande MIRG-teams in het VK vormen zij het MIRG EU, een gespecialiseerde groep brandweerlieden met gemeenschappelijke kennis, vaardigheden en procedures voor de bestrijding  van incidenten op passagiers- en vrachtschepen.

Waterwegen en Zeekanaal NV  ontvangt 393.439 euro voor “FLOODCOM”. Dit project wil gebieden met een overstromingsrisico veiliger maken om er te leven en te werken. Voor het eerst in het 2 Zeeën-programma wordt een toolkit ontwikkeld die praktische en technische expertise deelt. Alle nationale milieuagentschappen kunnen hiernaar verwijzen bij het bedenken van nieuwe schema`s inzake topografie, aangroei en klimaatverandering. 

Vlaanderen bevestigt met dit project opnieuw het belang dat ze hecht aan de uitvoering van Scheldeverdragen. Ook andere gebieden zullen profiteren van de omvangrijke onderzoeken en grensoverschrijdende studies en ervaringen van FLOODCOM. Er wordt samengewerkt met  twee Engelse partners, de stad Breda en een Franse partner.

Cultureel en historisch erfgoed
Het Antwerpse provinciebestuur krijgt 267.055 euro voor het project ‘Grand Guerre entre les lignes.’ Dat kadert in de herdenking van WO I in 2014. De focus ligt op herinneringseducatie in de fortengordel rond Antwerpen. Zo zal het militair spoorweglijntje van Kapellen worden ontsloten. Op spoorwegfietsen beleeft de jeugd op een creatieve en sportieve manier WO I. Het gaat om een klas-educatief en een dagvullend programma. Een permanente en reizende tentoonstelling doet de verschillende forten aan en Antwerpen organiseert een Europees symposium verspreid over de drie landen.

Duurzame economische ontwikkeling
VZW SPK ontvangt 432.000 euro voor het project VIVID. Dat wil een Kempense cluster oprichten rond  ‘visueel design’ (audiovisueel, multimedia en grafische vormgeving) binnen het brede begrip ‘creatieve industrie’.  Met dit project wil  vzw SPK ondernemersdynamiek in de sector creëren. O.a. door het in de kijker zetten van visueel design tijdens het Festival van de creativiteit eind 2012 in Turnhout, het opzetten van een virtuele ontmoetingsplek voor (startende) creatieve ondernemers en het opzetten van samenwerkingstrajecten tussen bedrijven en kunstenaars. Aan het project werken twee Engelse partners, vier Nederlandse partners en twee Franse partners mee.

De stad Turnhout ontvangt 234.189 euro voor Villes apprenantes / Learning Cities. Dit project wil de drempel verlagen naar allerlei vormen van onderwijs. Zo moeten groepen die anders moeilijk hun weg naar onderwijs vinden, de kans krijgen om zich intellectueel te verrijken en sterker in de maatschappij te staan. Voorbeelden hiervan zijn toegang tot opvoedingseducatie, integratie educatie, opleidingen rond informatica (digidak), talen, … Brighton (VK) en Ville de Carvin (FR) werken mee. Dit project sluit aan bij de Europese doelstelling voor levenslang leren en leiden tot het bereiken van persoonlijke doelstellingen; betere levensvaardigheden, kwalificaties, gezondheid en welzijn, actief burgerschap en samenhang binnen de gemeenschap.

Stadsontwikkeling
De stad Antwerpen ontvangt 487.220 euro voor het project DNA. Door ‘eigenaarschap’ te creeëren moeten achtergestelde buurten zich ontwikkelen. Eigenaarschap betekent dat mensen verantwoordelijkheid dragen voor de buurt waar ze wonen, werken of hun vrije tijd doorbrengen. Het partnerschap wil een grensoverschrijdende taskforce oprichten, die het ‘welzijn in de buurten’ (o.a. De Coninckplein) moet definiëren, wat moet leiden tot een objectief instrument ‘Buurtmonitor’. De stad Antwerpen wil zich vooral focussen op de gedeeltelijke heraanleg en optimaal gebruik van het De Coninkplein. Partners zijn OCMW Kortrijk, Gemeente Breda en Medway Council.