Toon Aerts heeft de eerste GP Sven Nys zonder Sven Nys, zijn huidige ploegleider, gewonnen. Aerts reed bijna de hele cross op zijn eentje, Wout van Aert schoot te laat in actie. Hij moet vrede nemen met de tweede plaats. Opmerkelijk: het is de eerste klassementscross van het seizoen die niet gewonnen wordt door Van Aert of Van der Poel.

In de eerste Grote Prijs Sven Nys zonder Nys aan de start stoven Toon Aerts en Tom Meeusen het snelst uit de startblokken. Het duo sloeg al in de eerste ronde een kloofje op de rest van het veld, tot vreugde van ploegleider Nys.

Van Aert begon matig aan de wedstrijd en moest achtervolgen. Samen met Bosmans, Pauwels en Vanthourenhout opende hij de jacht op de twee leiders, maar nam daarbij geen grote risico's.

Halfweg koers maakte Meeusen op korte tijd twee fouten, waardoor Aerts alleen kwam te zitten. De Europese kampioen zette door en diepte zijn voorsprong op de eerste achtervolger uit tot een halve minuut.

Die achtervolger was Michael Vanthourenhout, die zich op de Balenberg in zijn sas voelde. Maar terwijl de ondergrond ronde na ronde vettiger werd, sloeg de motor van Van Aert aan.

De wereldkampioen kreeg Vanthourenhout te pakken bij het ingaan van de laatste ronde en richtte vervolgens zijn vizier op Aerts. Van Aert kwam nog erg dicht, maar moest genoegen nemen met de 2e plaats, na de Europese kampioen. Vanthourenhout legde beslag op de 3e plek.

Met nog 1 manche van de DVV-trofee voor de boeg, vergroot Van Aert zijn voorsprong in het klassement op Pauwels tot 3'07". Vanthourenhout is 3e op 3'43". (vrt)