Uit een externe audit van Ernst & Young blijkt dat de eurosceptische partij Alliance for Direct Democracy in Europe (ADDE) in 2015 zo'n 158.000 euro van haar Europese subsidies versluisde naar het nationale niveau.

Aan ADDE, waarvan onder meer het Britse UKIP en de Belgische Parti Populaire deel uitmaken, werd in 2015 1,2 miljoen euro Europese subsidies toegekend.

De Europese regelgeving laat niet toe dat die subsidies worden gebruikt om nationale partijen of referendumcampagnes te financieren. Uit de audit van Ernst & Young blijkt dat UKIP's van Nickel Farage (foto) ADDE dat in 2015 wel degelijk deed.

Ernst & Young stelde aan het Europese Parlement voor om als sanctie de subsidie met 129.721,49 euro te laten dalen.

Voorlopig heeft het Europees Parlement nog geen actie ondernomen naar aanleiding van de audit. Het totaal aantal provisorische subsidies voor ADDE in 2016 werd zelfs opgetrokken tot 1,4 miljoen euro.

Op 12 september 2016 gaf het Europees Parlement wel aan dat het zich nog beraadt over de boekhouding van "een" politieke partij. Dat die partij ADDE is, lijkt waarschijnlijk. Het Europees Parlement publiceerde al een lijst van alle in 2015 toegekende subsidies voor alle partijen nadat die gecontroleerd werden, enkel ADDE ontbreekt nog op de lijst.

De administratie van het Europees Parlement liet vandaag aan Apache  weten dat het niet bevoegd is te reageren op externe audits. Enkel de partijen in kwestie kunnen hierover communiceren.

Vreemd is dat het verslag van de audit van Ernst & Young gepubliceerd werd op 7 april, de dag nadat Nederland in een raadgevende referendum stemde over het Europese Associatieverdrag met Oekraïne.

In de weken voor dat referendum bracht Apache uit dat initiatiefnemers GeenPeil en het rechts-populistische VNL geld ontvingen van UKIP en haar Europese Stichting IDDE om de referendumcampagne in De Telegraaf te financieren.

Uit gelekte correspondentie van EU ambtenaren bleek toen al dat ze de geldigheid van die subsidiestroom zouden onderzoeken.

Bron © Apache : word lid van Apache : 'Inhoud heerst'

Foto Photo News.