De soap rond de kasseien in het centrum van Herentals krijgt stilaan z'n ontknoping. Recent sprak een expert zich uit over de oorzaak van de problemen met de 'oude' Indische kasseien die vorig jaar vervangen werden.

De oorzaak van de problemen ligt bij de keuze van de kasseien die in een fatsoenlijke fundering moesten gelegd worden.

De bouwheer -de stad Herentals- heeft, op advies van studiebureau Infrabo uit Tongerlo,  de keuze van de kasseien gemaakt, niet de aannemer.

In het verslag vermeldt : 'Indien was gekozen voor de sterkst mogelijke verharding met cementgebonden straatlaag en voegvulling, dan was er een beduidende kans dat de verharding zou standhouden  en over langere termijn. Er wordt een vergelijking gemaakt met het wel in beton ingebedde en opgevoegde deel aan de Zandpoort, waar volgens de expert 'geen zichtbare schade is door splijten van de stenen'.

'Zelfs met een starre in plaats van een flexibele inbedding, er bij gebruik van Indische 'Kandla Grey' zandsteen 'een risico op vermoeidheidsverschijnselen' blijft.

Negatief punt voor de stad
Een negatief punt voor de stad in het expertiseverslag : 'De bouwheer heeft de oorspronkelijke starre verharding tijdens de uitvoering vervangen door de flexibele verharding.'

De expert moet nog een definitief verslag maken nadat de partijen hun bevindingen hebben bekend gemaakt.

Over de aansprakelijkheid moet de rechter binnen een paar maanden nog uitspraak doen.  De expert raamt de schade door deze kasseienmiserie op €400.000.    Wordt vervolgd.

Foto's archief N.