De verborgen spaarpot van de gemeente Kasterlee: €3.000.000 Topje van de ijsberg? Eind vorig jaar diende Open Vld een klacht in voor onbehoorlijk bestuur bij de Gouverneur. De fouten die aan licht kwamen door raadslid Rita Thijs (Open Vld) werden bevestigd.

Echter, de rechtzetting van de fouten was voldoende voor de gouverneur (CD&V) om de gemeente Kasterlee zelfs nog een pluim te geven voor jawel “Behoorlijk bestuur”. Nu blijkt dit nog maar het topje van de ijsberg te zijn.

Fictieve en foute boekingen

 Fictieve en foute boekingen (spaarpotje 1= ongeveer 1 miljoen euro) Het “Agentschap Binnenlands bestuur” stuitte onlangs op een aantal onregelmatigheden in de boekhouding van de gemeente Kasterlee (rekeningen). Er werd een externe consultant bijgehaald die vanaf 2011 de beleggersrekeningen controleerde.

Het rapport dat op 19/9/2016 werd voorgesteld is zeer zwaar:

->Banktransacties die ontbreken in de boekhouding

->Boekingen waarvan de samenstelling onbekend is (fictieve boekingen)

->De fouten deden zich voor in 2011,2012,2013,2014 en 2015.

->Totaal bedrag foutieve boekingen: Meer dan 1 miljoen euro dat de gemeente nu rijker wordt op papier.

-Provisies RSZ (sociale lasten) (spaarpotje 2= 2 miljoen euro)

Sinds jaren worden er in de boekhouding reserves aangelegd voor de betaling van de sociale lasten van het personeel. In 2001 was dit reeds gegroeid tot ongeveer 1 miljoen euro. In 2014 bereikte deze provisie zijn top en bedroeg net geen 2 miljoen euro.

De vraag van Open vld raadslid Rita Thijs, in de gemeenteraad van juni 2016, waarom deze provisies werden aangelegd bleef onbeantwoord. Gezien er geen RSZ schulden zijn van deze omvang kan dit gigantisch bedrag nu elders besteed worden.

Verantwoordelijk

Wie is verantwoordelijk? Rita Thys: " Hoewel het de laatste tijd niet veel geregend heeft in Kasterlee worden de paraplu’s gretig naar boven gehaald. Maar zoals bij onze klacht van onbehoorlijk bestuur zal dit ook weer met de mantel der liefde worden toegedekt? Als burgemeester en schepencollege sta je aan het hoofd van een gemeente en heb je een verantwoordelijkheid. Dit betekent dat je de zaken zo maar niet op zijn beloop mag laten gaan. Dit is al jaren bezig en het gemeentebestuur is blind?"

persbericht Open VLD