"Naast de honderd seniortenten, goed voor 1.000 slaapplaatsen, waarover al eerder een beslissing genomen was, komen er nog ongeveer veertig tenten bij, goed voor 400 slaapplaatsen." Dat heeft minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) aangekondigd.

De tentenvoorraad veroorzaakt ieder jaar opnieuw kopzorgen bij de verschillende jeugdbewegingen.

Bovenop de investering in tenten van 317.000 euro die al voorzien was in de begroting van 2016, heeft Gatz beslist om een bijkomende inspanning te doen van 125.000 euro, waarmee er veertig extra tenten gekocht kunnen worden. Hij maakte de beslissing bekend tijdens een gedachtewisseling in het Vlaams Parlement.

De nieuwe tenten zullen in de zomer van 2017 al beschikbaar zijn. Daarnaast worden ook de tenten van de Provinciale Uitleendienst Vlaams-Brabant toegevoegd aan de Vlaamse catalogus, omdat de provincies hun persoonsgebonden bevoegdheden verliezen. Daardoor bereidt de stock uit met 85 patrouille- en 15 seniortenten.

Op dit ogenblik beschikt de Vlaamse Uitleendienst over 1.912 seniortenten en 3.252 patrouilletenten. De jeugdbewegingen worden ook aangemoedigd om bij elkaar materiaal te lenen en kunnen in het geval van tekorten terecht bij Defensie.

Door de veroudering van de stock heerste er de afgelopen zomers steeds ongerustheid bij Chiro- en Scoutsgroepen. In 2015 vreesden verschillende groepen zelfs niet op kamp te kunnen vertrekken. (vrt-Gatz)