Wat een familiefeest. De familie Wyns uit Hallaar mocht zondag naar het gemeentehuis voor een zeer unieke verjaardag. Samen zijn ze namelijk 1.000 jaar oud. Een sterk geslacht dat lokale geschiedenis schrijft. Een uitzonderlijke prestatie, waarvoor ze nu zelfs een eigen lindeboom in Hallaar kregen. 

In de raadzaal van het gemeentehuis van Heist kregen ze van burgemeester Luc Vleugels (CD&V) een officiële oorkonde en werd er 'Lang zullen ze leven' gezongen.  Dat kunnen Wynske's opvallend goed...

Hallaar was al jaren aan het aftellen naar deze '1.000 years-happening'.  Van Maria (88) tot Leo (66), alle 13 kinderen van Alfons Wyns en Josepha Staquet waren present zondag present. Na een optelsom van alle jaren, maanden en dagen die ze oud zijn, komen ze uit op precies 1.000 jaar. "We wilden deze mijlpaal echt graag halen en zijn bijzonder fier nu het eindelijk echt zover is. Ons geheim? Veel koffie drinken, soms een Duvelke, veel mekaar zien en ons supergoed amuseren", lacht Serge Wyns.

"Deze mensen verstaan de kunst van het leven, ze weten hoe ze gelukkig moeten zijn. En ze doen dat bovendien samen, als een groep, een ploeg, een familie. Die 1.000 jaar is dus geen optelsom van jaren, maar een optelsom van levenskunst", verwoordde de Heistse burgemeester Luc Vleugels het mooi.

Na een officiële huldiging op het Heistse gemeentehuis, werden Maria, Antoinette, Clemence, Jeanne, René, Hypolyte, Jozef, Frans, Jules, Jeaninne, Herman, Louis en Leo ook nog naar de parochiezaal van Hallaar gebracht, waar het hele dorp voortaan voorbij een lindeboom kan wandelen die opgedragen is aan het sterke Wyns-geslacht. Daarna volgde een uitgebreid familiefeest met de nakomelingen.

De familie is ondertussen 183 leden groot.  Met hetzelfde sterke DNA blijft Hallaar nog eens 1.000 jaar een sterke Wyns-dynastie kennen.  Zeker weten...  (pp/ foto Serge Wyns/ NNieuws).