De federale politie krijgt er tot 2019 duizend agenten bij om radicalisme en terrorisme tegen te gaan. Dat maakte de federale regering bekend bij de presentatie van het actieplan tegen extremisme. 

Dit jaar komen er geleidelijk 300 agenten bij, die in eerste instantie worden ingezet in Molenbeek en Vilvoorde. Radicale moslims uit deze gemeenten vlak bij Brussel waren eerder betrokken bij aanslagen.

De agenten moeten teruggekeerde Syriëstrijders beter gaan volgen, zo kondigden premier Charles Michel (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA, foto) aan. Ook de documentfraude en wapen- en drugshandel waarmee terroristen hun activiteiten financieren worden harder aangepakt. Daarnaast worden maatregelen getroffen tegen "haatpredikers" en "radicalisering in achterzaaltjes".

De plannen geven invulling aan de 400 miljoen euro die de regering vorig jaar vrijmaakte na de aanslagen in Parijs.

De federale ministerraad besliste ook om de inzet van de militairen in de straten opnieuw met een maand te verlengen. Het gaat om ten hoogste duizend militairen, waarvan maximum zevenhonderd op straat, verduidelijkte Jambon. (vrt)