De federale politie moet drastisch snoeien in het aantal directiezitjes om efficiënter te kunnen werken en meer volk op straat te krijgen. Dat blijkt uit een hervormingsstudie van onder meer commissaris-generaal Catherine De Bolle.


Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) kan zich daar helemaal in vinden.

Volgens de studie zouden twee op de drie directeurs bij de federale politie weg moeten. In praktijk wordt het aantal directeurs van een 80-tal nu, beperkt tot zo'n 30.

De vrijgekomen mannen worden het veld ingestuurd. Volgens de meest optimistische schatting kan zo een capaciteitswinst van 25 procent worden geboekt.

Het schrappen in de directiefuncties kan volgens de studie door in te spelen op de hervorming van de gerechtelijke arrondissementen.

Nu zijn er 27 arrondissementen waar de federale politie telkens 2 directeurs heeft, een gerechtelijk directeur en een administratief directeur. Van die 27 zouden er maar 12 mogen overblijven, met 1 directeur per arrondissement.

De studie van onder meer commissaris-generaal De Bolle, criminoloog Brice De Ruyver en overheidsmanager Frank Van Massenhove is gisteren voorgesteld aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Turtelboom sluit zich aan bij het rapport

Annemie Turtelboom (Open VLD), de minister van Justitie, kon de studie al inkijken en sluit zich aan bij de aanbevelingen uit het rapport. "Het is 12 jaar na de politiehervorming en ik denk dat het inderdaad tijd is om naar minder topfuncties te gaan en meer mensen op straat te sturen die effectief politiewerk kunnen doen", zegt ze in "De ochtend". "Ik denk dat dit een hervorming is die nog zal moeten worden verfijnd, maar die alvast de juiste insteek heeft."