Actievoerder Paul Thijs uit Hulzen is extra bezorgd : 'Er dreigt een bio-kippenstal met vrije uitloop in onze zeer nabije buurt te worden neergepoot. We hebben natuurlijk de perceptie tegen. Heel wat mensen zeggen ons: "Het is toch bio!" En : "Jullie kunnen daar niets tegen beginnen, want jullie wonen in agrarisch gebied...

'We dachten aanvankelijk dat er geen ontkomen aan was. Tot ik me ook dit weekend nog dieper ging ingraven in de materie. Ik schrok van de resultaten, vooral wat betreft het aspect gezondheid van de kippenboer en de omwonenden', vervolgt Paul Thijs.

'We kregen trouwens tot vandaag niks antwoord op onze mails aan Mien Van Olmen (CD&V), schepen voor milieu. Dat is plat en geen niveau. Heel wat bewoners van Hulzen en de Watervoort zitten in zak en as. Op vlak van communicatie moet Van Olmen nog héél veel leren.'

'Mega kippenstal ongezond voor hele buurt'

'Hier alvast enkele bevindingen die eruit springen:
1a. Dick Heederik - hoogleraar milieuepidemiologie - universiteit Utrecht:
"Mensen die binnen een straal van 1 km van een pluimveebedrijf wonen, hebben 11% verhoogd risico op longontsteking. Een van de boosdoeners is de grootschalige uitstoot van stofdeeltjes."

1b. Op de website van de Rijksoverheid in Nederland :
"De pluimveesector stoot veel fijn stof uit. Dit is schadelijk voor de gezondheid en het milieu.
Pluimveebedrijven stoten meer fijn stof uit dan andere veehouderijbedrijven. Mensen die in de buurt van pluimveebedrijven wonen, zijn gevoeliger voor infecties.

Bij omwonenden van pluimveebedrijven komen meer longontstekingen voor.
Door het Europese verbod op legbatterijen is de uitstoot van fijn stof uit de pluimveehouderij toegenomen.."

1c. De Volkskrant van 21 oktober 2016 schonk aandacht aan deze problematiek:
"Met het verbod op de legbatterij is het welzijn van de kip verbeterd.
Maar de leghen produceert bij het scharrelen zo veel stof dat de gezondheid van de veehouders en de omwonenden is verslechterd."

1d. Uit dat proefschrift van Albert Winkel (universiteit Wageningen)
"Bij alle diersoorten in de veehouderij nam de fijnstof-uitstoot de afgelopen jaren af, terwijl die bij legkippen juist toenam.
Met de omschakeling van de legbatterij naar loslopende kippen op strooisel is de emissie uit kippenstallen vertienvoudigd."

2. Bio? Volgens de letter van de wet wel. Neem een kijkje in de Hogevoortstraat in Ravels-Eel.
Een gelijkaardig biobedrijf (aangeraden door Maarten Hertogs, de indiener van het kippenproject, en wordt beschouwd als strman). Je bio-gevoel smelt als sneeuw voor de zon.

3. Agrarisch gebied? Correct maar niet volledig. Het is "landschappelijk waardevol agrarisch gebied".
Ons bezoek aan Ravels-Eel nam ook op dat vlak alle illusies weg.

4. Maarten Hertogs kreeg een ontheffing van een MER. Onbegrijpelijk als je weet dat de opsteller van de "Aanvraag tot ontheffing van MER" Stef Van Lommel als coördinator destijds van de "Bosgroep Kempen Noord VZW" in een beheerrapport stelde dat de bossen waarvan sprake tenminste tot 2027 moeten behouden blijven.

In de "Aanvraag tot ontheffing van MER" vindt hij die bossen plots niet meer de moeite waard om te behouden.

5. Veertien gezinnen wonen in de onmiddellijke nabijheid van het project. Er is geen buffer (bos of akker).
In Ravels-Eel grenst geen enkele woning aan het bedrijf. Er zijn heel ruime buffers.

Duidelijk dat er bij het stadsbestuur en schepen Van Olmen 2 agenda's circuleren. Dinsdag willen we een transparant antwoord mét alle details,' besluit Paul Thijs en z'n actiecomité.

Foto's NNieuws : op de foto actievoerder Paul Thijs met zwarte vlag.