Zondag 21 mei 2017 organiseert de provincie Antwerpen de 9e editie van de Fortengordel. Een recordaantal van 21 forten en de schans van de gemeente Puurs staan open voor het publiek. De forten bieden een uitermate boeiend verleden, een unieke groene omgeving en tal van hedendaagse activiteiten. Dit jaar hoor je er voor het eerst ook onverwachte klanken.

Voor de 9e maal organiseert de provincie Antwerpen samen met diverse forthouders het jaarlijks weerkerende evenement 'de Fortengordel'. Tal van interessante fortlocaties zijn een volledige dag gratis toegankelijk voor het brede publiek. De editie 2017 brengt bijzondere rondleidingen, natuurvriendelijke activiteiten en boeiende tentoonstellingen. Je wordt ondergedompeld in de fortgeschiedenis en ontdekt de bijzondere fortfauna en -flora. In 2017 zit er bovendien muziek in de forten!

Thema muziek

Naast natuur en erfgoed kiezen de forten in 2017 voor het thema muziek. Op verschillende locaties tref je originele muziekbands en enthousiaste artiesten aan. Sta je open voor de harmonische geluiden van de natuur? Of doe je liever mee aan een muzikale workshop? Laat je verrassen door het muzikale aanbod, bij het genot van een eigen fortbiertje of een lokale lekkernij. De forten zorgen voor een sfeervolle ontspanning.

Als actieve bezoeker stimuleren we je om met de fiets te komen. Je route langs meerdere forten kan je makkelijk zelf kiezen uit de speciale suggestieroutes in de fietsbrochure 'Herover de Forten'. De Brialmontroute is een topper!

Een gedetailleerd programma van alle deelnemende forten en een overzicht van de bijhorende fietsroutes vind je via de website www.fortengordel.

Deelnemers

Dit jaar telt de fortengordel 22 deelnemers, waaronder 21 forten en de schans van Puurs. De diverse locaties liggen in de gemeenten: Antwerpen (Hoboken, Merksem, Wilrijk), Beveren (Kallo), Bornem, Borsbeek, Duffel, Kapellen, Koningshooikt, Lier, Mechelen (Walem), Mortsel, Nijlen (Kessel), Puurs (schans en fort Liezele), Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Temse (Steendorp), Willebroek (Memoriaal Breendonk) en Wommelgem.

Programma
Alle details van het programma kunnen we nog niet verklappen. Wil je een vooruitblik op de programmatie in de forten in jouw regio? Contacteer ons via info@fortengordels.be, en we bezorgen je de gegevens die nu al vaststaan.

Thema Forte
De muziekterm 'forte' slaat dit jaar op de ongekende dynamiek waarmee enthousiaste overheden, forthouders en talrijke vrijwilligers aan de slag gaan om hun forten dichter bij het publiek te brengen. Op 21 mei 2017 gonst het in de forten van de onverwachte geluiden en harmonieën. Gebracht door talloze kleine en grotere artiesten, liefhebbers en/of professionelen, jongeren en ouderen. Het totale muzikale aanbod vind je weldra terug via de website www.fortengordel.be.

Fietsroutes
Speciaal voor dit evenement heeft de provincie Antwerpen vijf suggestieroutes uitgestippeld, die je langs diverse forten in je regio brengen. Ook via de bewegwijzerde Brialmontroute fiets je langs heel wat forten. Wil je zelf je weg zoeken? Geen probleem! De routes zijn gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk, dus je kan altijd je eigen route opstellen. Alle suggestieroutes vind je via de website www.fortengordel.be.

Vorig jaar groot succes
Met ruim 9.000 bezoekers was de vorige editie van de Fortengordel een groot succes. Dit succes werkt aanstekelijk. Maar liefst 22 fortlocaties, met als nieuwkomer de schans van Puurs (Sint-Pietersburcht). Je kan die dag ook 14 forten bezoeken die doorgaans niet open zijn voor het publiek. De Fortengordel 2017 is dus dé kans bij uitstek om kennis te maken met de minder toegankelijke forten!

Praktische info

Wanneer:
Zondag 21 mei 2017, van 10 uur tot 18 uur

Waar:
21 forten in de binnen- en buitengordel rond Antwerpen en de schans van Puurs

foto: Fort 8 Hoboken