Dinsdag kregen fietsers in Nijlen en Berlaar applau tijdens de Applausdag voor fietsers. Die dag is voor fietsers het startmoment van de grote 'pro-fiets'-campagne. In Berlaar waren er acties aan de scholen en aan het station.

De gemeente Nijlen en de Provincie Antwerpen zetten met het ‘geWOONtebreker’ traject in op de shift van auto naar fiets. Tot het einde van het jaar wil de gemeente via verschillende kleine en grotere acties de inwoners sensibiliseren om voor korte verplaatsingen de fiets te verkiezen boven de auto.

Tegelijk worden de mensen aangemoedigd om na te denken over de volgende vraag: met welke gewoontes moeten we breken om voor onze verplaatsingen vaker voor de fiets te kiezen? De gemeente wil met dit traject geen campagne voeren tegen de auto, maar voor de fiets.  

Het traject werd afgetrapt op de “Nationale Applausdag voor fietsers” op dinsdag 21 maart. Leden van het schepencollege, personeelsleden van de gemeente en kinderen van Kinderopvang Dol-fijn verzamelden samen aan het station te Nijlen om fietsers te trakteren op een warm applaus. Ook verschillende Nijlense scholen zoals Goezo Kessel, deden mee aan de actie.   Allemaal samen de wereld rond fietsen! Het aftellen naar de eerste grote actie kan ondertussen beginnen.

Nijlen fietst de wereld rond

 Op 21 mei start de fietscampagne “Nijlen fietst de wereld rond!”. Het doel is om met zijn allen 40 075 km met de fiets af te leggen. Dat is de omtrek van de aarde ter hoogte van de evenaar. De campagne loopt 30 dagen en wordt op 21 mei gelanceerd met drie begeleide fietstochten. Eén fietstocht op maat van gezinnen, één voor fietsliefhebbers en één voor wielertoeristen. Vanaf 21 mei zal iedereen een maand lang het aantal gefietste kilometers op een online platform kunnen ingeven. Scholen, bedrijven en verenigingen kunnen zich afzonderlijk registreren. Klaar voor de uitdaging? Houd dan al zeker 21 mei vrij in je agenda.  

Hoe en waarom van de actie

De gemeente Nijlen focust niet op een eenmalige actie maar kiest voor een langdurig traject om gewoontes te doorbreken.

  -        Uit eerdere studies blijkt dat bijna de helft van de autoverplaatsingen binnen de dorpskernen of tussen de dorpen plaatsvindt. Dit toont aan dat er nog heel wat potentieel is voor fietsverplaatsingen. Het zou de druk op de wegen sterk kunnen verminderen.  

-        Om deze druk te verminderen moet er, naast inspanningen om de fietsinfrastructuur te verbeteren, ook ingezet worden op sensibilisatieacties.  

-        Dit project past perfect binnen het energie- en klimaatactieplan Kempen 2020. In 2011 droeg verkeer bij tot 22% van de totale gemeentelijke CO2-uitstoot. De gemeente heeft de ambitie om 8% van de kilometers die in 2011 met een personenwagen werden gereden, tegen 2020 te vervangen door verplaatsingen per fiets of te voet. Hierdoor zou een CO2-reductie van 1.061 ton gerealiseerd kunnen worden!