De samenvatting die de FIFA vanmorgen publiceerde van het onderzoeksrapport naar de toewijzing van de WK’s aan Qatar en Rusland staat vol fouten en onvolledigheden. Dat zegt Michael Garcia, voorzitter van de juridische tak van de ethische commissie van de FIFA, en die het onderzoek uitvoerde. Hij wil een klacht indienen.

In het 42 pagina’s tellende rapport vermeldde de FIFA bij monde van Hans-Joachim Eckert dat er weliswaar ongeregeldheden hebben plaatsgevonden tijdens de biedingsprocedures voor de twee WK’s, maar dat deze overtredingen niet zwaar genoeg waren om de integriteit van de toewijzingen te schaden.

De FIFA kondigde daarom aan het onderzoek naar corruptie en omkoping van Qatar en Rusland te sluiten.

200% twijfel

De Amerikaanse jurist Garcia liet kort op de publicatie van het rapport weten het daar niet mee eens te zijn: “Het rapport bevat meerdere incomplete en foute representaties van de feiten en conclusies die ik heb gepresenteerd in mijn eigen rapport.”

Daarmee wordt de toewijzing van de WK’s aan Qatar (2022) en Rusland (2018) onmiddellijk in twijfel getrokken. De FIFA had het rapport juist “het einde van een schadelijke periode” genoemd. Ook wordt nu getwijfeld aan de integriteit van Hans-Joachim Eckert, de vice-voorzitter van de juridische tak van de ethische commissie van de FIFA, die het vandaag verschenen rapport schreef. (fifa)