De federale politie heeft huiszoekingen op 11 plaatsen in ons land uitgevoerd. De gerechtelijke acties kaderen in het fipronilschandaal, dat ons land al dagen in de ban houdt. Het Nederlandse parket bevestigt dat ook daar huiszoekingen worden gehouden.

Twee bestuurders van Chickfriend, het Nederlandse bedrijf dat mee aan de basis ligt van het schandaal, zijn opgepakt. Zij riskeren tot 16 jaar cel.

De federale politie is binnengevallen op elf verschillende adressen in het hele land. Waar precies is niet duidelijk, maar er zou al zeker één desinfecteerbedrijf bij zitten. Het parket laat weten dat er belastend materiaal in beslag genomen werd. 

Op hetzelfde moment werden er ook in Nederland acht huiszoekingen uitgevoerd. Dat is niet te verwonderen, aangezien er een gelijklopend onderzoek aan de gang is. Daar werden behalve administratie ook waardevolle goederen als auto's, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen.

De twee bestuurders van Chickfriend, het bedrijf dat mee aan de basis ligt van het fipronilschandaal in de eieren, zijn opgepakt.  Zij riskeren tot 16 jaar cel.

Slovakije, Oostenrijk, Denemarken, Roemenië... Besmette eieren duiken op over héél Europa

Van over heel Europa lijken meldingen binnen te komen van geïmporteerde eieren die besmet zijn met fipronil. Denemarken heeft naar schatting twintig ton besmette eieren ingevoerd en in Oostenrijk zouden honderden kilo's eieren uit Nederland verkocht zijn aan restaurants. Ook in een bedrijf in Roemenië werd één ton geïmporteerd eigeel ontdekt dat besmet is met fipronil. In Slovakije gaat het om 21 partijen hardgekookte en gepelde eieren. (belga/vrt)