In het AZ Herentals werden in 2014 846 baby's geboren. Dat zijn er ruim 100 meer dan het jaar voordien. Deze toename van ruim 13% is opmerkelijk in vergelijking met de stagnerende geboortecijfers in de rest van Vlaanderen. "Onze vernieuwde afdeling materniteit heeft hier veel mee te maken", aldus diensthoofd dr. Mieke Geyskens.

2014 was in het AZ Herentals het eerste volledige jaar met een vernieuwde afdeling materniteit. Medisch diensthoofd dr. Mieke Geyskens: "Het verloskwartier, de neonatologie en het moederhuis zijn volledig vernieuwd en logischer op elkaar afgestemd waardoor het personeel gemakkelijker kan werken. Maar het paradepaardje zijn de mooie kamers op het moederhuis, waarbij we nu ook over 2 suites beschikken. We merken dat velen kiezen voor de grotere en comfortabelere kamers bij een bevalling."


De vernieuwing van de afdeling werpt nu de vruchten af, met een stijging van ruim 13% van het aantal geboortes in 2014. "De mond-aan-mondreclame begint zijn werk te doen", aldus dr. Geyskens. "Maar zonder de inzet van het ganse team zouden we dergelijke cijfers niet halen."
De toename van het aantal geboortes loopt parallel met de algemene cijfers van de ziekenhuisactiviteiten.

"Uit de eerste cijfers blijkt dat we in 2014 het hoogste aantal opnames ooit hadden in het AZ Herentals", aldus hoofdgeneesheer dr. An De Cuyper. En die toename hangt nauw samen met de vernieuwingsoperatie van het ziekenhuis. "De opening van het vernieuwde chirurgisch dagcentrum zorgt bijvoorbeeld voor 20% meer dagopnames."

Maar ook qua raadplegingen doet het ziekenhuis het goed. "Het consultatiegebouw, dat eind 2013 is geopend, zorgt in 2014 al voor een toename van 8% aan raadplegingen, terwijl we door de renovatiewerken nog niet over de volledige capaciteit aan consultatieruimtes kunnen beschikken. Dat stemt ons hoopvol voor de toekomst, wanneer onze vernieuwingsoperatie volledig afgerond is."

Het AZ Herentals is een ziekenhuis met een zorgtraditie sinds de dertiende eeuw. Het stelt ruim 600 personeelsleden en 100 geneesheerspecialisten tewerk en beschikt over 243 bedden.