Maurice Lippens, de voormalige voorzitter van bank-verzekeraar Fortis, heeft in juni 2008 de beleggers aangezet om nog meer aandelen van zijn bedrijf te kopen. Uit mailverkeer dat De Tijd kon inkijken, blijkt dat hij intern wel degelijk zijn ongerustheid over de toekomst van Fortis uitte.

In juni 2008 voerde Fortis verrassend een kapitaalverhoging door. Uit een mail die Lippens op 26 juli naar afgevaardigd bestuurder Jean-Paul Votron stuurde -en die De Tijd nu kon onderscheppen-  blijkt dat Lippens echt vreesde voor de toekomst van Fortis en dat men alles moest doen voor de redding van de bank. Hij spreekt over "enorme en existentiële vragen over de toekomst" en daarna: "Maar weet dat ik nog nooit zo'n schrik heb gehad voor de toekomst van Fortis", schrijft hij.

 
Een dag later zegt hij in "Terzake" op Canvas dat er "moeilijke omstandigheden op komst zijn in de markt en
de economie". De overname van het Nederlandse ABN Amro noemde hij echter een goede zaak.
 
'Pure schande'

Wij citeren: "Wij hebben de mooiste parel binnengehaald. We nemen er een matras bij. Ik zou zeggen: dames en heren, investeer zo snel dat u het kunt". Een regelrechte oproep op tv dus om aandelen van Fortis te kopen, wat sommigen dan blijkbaar ook gedaan hebben om enkele maanden later met waardeloze aandelen te zitten. 

Eind augustus zei Lippens daarover aan De Tijd: "Ik was net voor de kapitaalverhoging ongerust, dat klopt. De reden daarvoor was dat ik als niet-uitvoerende voorzitter slechts deels geïnformeerd was over de gang van zaken. Ik ben in de loop van de dag gerustgesteld door leden van het management."

Geert Lenssens, de advocaat van het aandeelhouderssyndicaat van Fortis, reageert tegelijk geschokt en opgelucht op het uitlekken van e-mails van voormalig voorzitter Maurice Lippens

"Hallucinant", noemt Geert Lenssens, een advocaat die een groep gedupeerde aandeelhouders van Fortis vertegenwoordigt, de e-mails die zijn uitgelekt. Die werden in juni 2008 door Lippens geschreven aan toenmalig CEO Jean-Paul Votron waarin hij zijn angst uitte voor de toekomst van de bankverzekeraar. Een dag later riep Lippens op de televisie mensen op om aandelen van Fortis te kopen.

Volgens Lenssens tast deze kwestie "het hele systeem van vertrouwen tussen beursgenoteerde bedrijven en de aandeelhouders aan". Het verbaast hem dan ook niet dat de bankiers zo weinig vertrouwen genieten van het publiek. 

Lenssens denkt dat de onthullingen over de e-mails een hart onder de riem kunnen steken van de aandeelhouders van Fortis die sinds 2008 een rechtszaak voeren omdat ze zich bedrogen voelen door de toenmalige toplui van de bank.

Donderdag moet de raadkamer zich uitspreken of er bestuurders, toplui of bedrijven kunnen doorverwezen worden naar de correctionele rechtbank. Inzake bedrijven gaat het dan om de opvolgers van Fortis: de verzekeraar Ageas en de vroegere Fortis Bank, nu BNP Paribas Fortis.  (De Tijd / vrt)