Maandag 24 juli 2017
image
logo nnieuws

Contact voor al je nieuws

Nnieuws redactie:
redactie@nnieuws.be

U bent hier

Frigoperiode voor politie afgeschaft

Vlaanderen
26.11.2016 - 21.53u
Door: Herman Gezelle

Het kenkabinet heeft dit weekend de knoop doorgehakt in het dossier van de private beveiligingssector. Het wetsvoorstel van Koenraad Degroote tot afschaffing van een verbod van vijf jaar voor politiemensen om te solliciteren in de private veiligheidssector werd hierin opgenomen.

'Ik ben tevreden dat mijn voorstel mee wordt opgenomen in de wet private veiligheid,' vertelt volksvertegenwoordiger Degroote.  Mensen werken tegenwoordig niet meer tot het einde van hun carrière in dezelfde functie of in dezelfde firma.

Om diverse redenen hoppen mensen naar een andere job. Reden hiervoor zijn: promotie, gewijzigde familiale toestand, burn-out, medisch ongeschikt voor die job...

'De functie van politie is niet te onderschatten,' zegt Koenraad Degroote, 'dagelijks zetten mensen zich in weer en wind in om onze veiligheid te verzekeren.' Typerend aan deze job is een fysieke paraatheid, onregelmatigheid en constant gevaar voor eigen leven.

Politiemensen die om persoonlijke redenen de politie wensen te verlaten, konden voorheen gedurende een zogenaamde afkoelingsperiode niet solliciteren voor bij voorbeeld de functie van bewakingsagent. Nochtans is hun expertise en ervaring een meerwaarde.

De frigoperiode werd decennia geleden ingevoerd om te verhinderen dat voormalige politiemensen via collega's aan vertrouwelijk informatie geraakten. Dank zij de technologische evolutie kan deze informatie worden afgeschermd.

'Ik kan me er wel vinden dat er toch nog een verbod blijft voor een bepaalde categorie van personeel om reden van veiligheid van de staat en de openbare veiligheid,' zegt de volksvertegenwoordiger. Voor deze categorie wordt de periode van vijf op drie jaar gebracht,'

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto