Al meer dan 10 jaar hanteert Kasterlee het systeem van de Gemeentelijke administratieve sancties (GAS) met boetes en bemiddeling. In onze gemeente gaat het om een beperkt aantal dossiers en daarom werken we samen met andere Kempense gemeenten om over een GAS-ambtenaar en een GAS-bemiddelaar te beschikken. De kosten daarvan worden door de aangesloten gemeenten gedragen in functie van de boetemassa die proportioneel wordt verdeeld. Voor alle gemeenten lagen de kosten tot vorig jaar hoger dan de inkomsten. GAS is wel een zinvol systeem om overlast aan te pakken en straffeloosheid te voorkomen, maar was tot op heden ook een jaarlijkse verliespost voor de gemeentekas.

In 2012 waren er voor Kasterlee 10 dossiers met een boetemassa van 1.060 euro. Onze participatie in het systeem kostte 1.606,82 euro zodat we met een negatief saldo zaten van 546,82 euro.

In 2013 waren er voor Kasterlee slechts 7 dossiers met een boetemassa van amper 675 . Onze participatie in het systeem kostte echter 847,96 euro zodat we twee jaar geleden met een negatief saldo zaten van 172,96 euro.

In de loop van 2014 besliste Kasterlee samen met andere gemeenten van de politiezone regio Turnhout om ook fout parkeren met een GAS-boete te vervolgen. Dit gebeurde in uitvoering van de aangepaste wetgeving en op vraag van het parket dat zich door dit soort kleine misdrijven niet kan concentreren op zware misdaden en ernstigere vergrijpen. Een voordeel voor de gemeeenten is dat voortaan de boetes voor foutparkeren niet meer in een nationale kas terechtkomen maar wel in de gemeentekas. De verwerking van deze Gas-boetes is relatief eenvoudig zodat er geen bijkomende administratie nodig was en de kosten van het systeem nu over een grotere boetemassa konden worden verdeeld.

"Voor het eerst sedert de invoering van het GAS-systeem is het saldo nu positief. Na meer dan 10 jaar van opstapelende verliezen is er voor Kasterlee in 2014 een bescheiden positief saldo geboekt van 550,90 euro. Niet het saldo op zich is belangrijk, wel dat het systeem niet langer verlieslatend is. We zitten echt op een keerpunt," aldus burgemeester Ward Kennes.

De concrete cijfers voor 2014 zijn: 7 klassieke GAS-boetes en 8 voor fout parkeren. Daardoor steeg onze gemeentelijke boetemassa naar 1.040 euro terwijl de kosten slechts 489,10 euro bedroegen. Met voor het eerst in de geschiedenis een positief saldo van 550,9 euro. Voor een aantal gemeenten die veel meer gebruik maken van het systeem ligt de winst nog veel hoger. In totaal blijft er nu meer dan 150.000 euro in de Kempen die anders naar Brussel zouden zijn gevloeid.