Geel is de eerste Vlaamse stad die de betonstop in praktijk brengt. De stad heeft een plan klaar dat bepaalt waar er nog mag worden gebouwd en waar niet. Vier jaar werd er over gepraat, maar nu ligt het er concreet. "We kiezen voor een trage groei."

Bijna een jaar geleden stelde de Vlaamse regering haar Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen voor. Dat bepaalt dat vanaf 2040 nieuwbouw verboden is buiten de kerngebieden van steden en gemeenten, de zogenoemde "Betonstop" dus.

De bedoeling van die betonstop is om meer open ruimte te krijgen en het landschap minder te versnipperen, want Vlaanderen is volgebouwd.

De stad Geel heeft als eerste Vlaamse stad een plan klaar dat bepaalt waar er nog gebouwd mag worden en waar niet. Ze hebben er dus de open ruimte afgebakend en de bestemmingen van percelen gebetonneerd.

Geel is met 110 km² qua oppervlakte de op 6 na grootste gemeente van Vlaanderen, bestaande uit een kernstad en twaalf deeldorpen, waarvan er acht een heel landelijk karakter hebben. En precies die diversiteit wil de stad koesteren: een bedrijvig centrum met veel woningen, winkels, sportfaciliteiten, scholen en andere openbare functies en daarnaast landelijke dorpskernen.